Sunday, April 29, 2012

PAS nak kuasai Putrajaya!

Ini cerita memang original mari...kisah depa yang nak conquer Putrajaya. Oh dulu punya la, kritik krutuk bila PM kita nak buat Putrajaya. Kononnya membazir lah, apa lah dan bla'h'... bla'h'... bla'h'...  
Semestinya korang dah rasa aku cakap pasal parti apa kan.
Baru-baru ni ada la talk kat area rumah aku, so sebab takde wakil dari tempat perumahan aku tu, orang kuat PAS ni pun heret la mak aku. Sebab mak aku berkawan, so mak aku pun teman la makcik ni. Oh ya Mak aku sokong UMNO, jangan risau. Dia cuma tukang teman kawan saja.
Dalam talk depa ni, ewah..ewah...cita-cita punya la besar! nak kuasai Putrajaya! Zaman Tun Dr. Mahathir nak buat putrajaya, mulut tu...berapi-api marah, bangkang. Pastu, tengok-tengok...bila putrajaya dah siap, diorang ni siap buat lawatan ke Putrajaya! 'Bertuah' betul la perangai. Kononnya nak cari salah pembaziran kat Putrajaya. Bila tengok tempat cantik, membangun,maju. Terus nak ambik. Oh perangai lebih kurang gan Zionis saja aku tengok.
Mak aku balik dari ceramah tu terus bagi ceramah kat aku, membebel sebab dia cakap orang PAS ni tak reti bersyukur, cuma reti mengkritik saja. Kalau suruh depa buat, apa pun tak jadi tengok sendiri la apa jadi kat Kelantan, takde hiasan langsung, dull. PM kita buat putrajaya tu sebab nak cantikkan negara. Seperti kita nak cantikkan rumah kita. Takkan nak tengok rumah bersepah, tak terhias. Mesti la kita nak nampak rumah kita cantik. Macam tu la yang PM kita nampak, dia anggap Negara sebagai rumah, perlu dihias! PM kita banyak pergi luar negara,tengok tempat orang cantik-cantik, mesti la nak tempat sendiri pun cantik supaya kita boleh bangga dengan 'rumah' kita jugak.
Pasal PTPTN lagi, oh nak mansuh, pastu bebudak nak g U tu nak pinjam ke mana? Bank? Lagi mencekik darah kot. Or nak percuma? Cis...segala benda nak free, korang ingat kerajaan badan kebajikan sepenuhnya ke? mana nak cekau duit semua? memang la ada cukai, tapi rakyat dan negara jugak yang dapat balik. kononnya kerajaan ni mengikis duit rakyat. Bet, kalau bagi Malaysia kat PAS, grenti la bankrupt Malaysia dan segalanya jadi hodoh. Tengok la Kelantan sendiri, tak cantik mana pun. Bersepah-sepah. Yang tahu cuma bagi ceramah agama, padahal dalam Islam pun nak kita bersih, cantik, nak yang indah-indah.  ISLAM MENGAJAR TENTANG KEINDAHAN DAN KEBERSIHAN. Tapi depa tak praktikkan pun.


*bila segalanya percuma, manusia tidak tahu bersyukur sama seperti mereka tidak tahu bersyukur dan berterima kasih kerana mampu menyedut Oksigen, sebab oksigen free. they take things for granted.
lagipun kan ke sekarang yuran sekolah dah mansuh. bersyukurlah...

6 comments:

Atty Ismail said...

Betul2....I mmg sokong apa yang u komen...Suma nak free penat la...
Kalu kat KL masuk toilet je ada dah tpt yang charge RM 1...Pinjam bank gamak nye lagi ramaila anak2 melayu yang x sempat nak jejak kali ke menara gading....

Athirah Rosli said...

hehhehe...saye sokong!!! cuba amik contoh ngr terengganu dulu masa pas pegang, nak bagi free utk sekolah n mcm2 lg. last2 tukang sapu sampah pn x mampu nak bayar, nak wat cane duit xleh generate. bila bn da pegang tganu, bukan kewangan je yg stabil, even education pn terengganu is the best.huhu... bkn semua student mampu further study lau xdpt pinjaman. org dah bagi kemudahan pn still nak bising. xde modal nk bising, isu ptptn lak yg dibangkitkan... dah kalau xnak pnjaman, belajar la rajin2, mntak biasiswa jpa ke..apa2 ke..hehehee...

YONG JIAO XIU said...

Atty - sokong2, mmg jawabnya makin mundur org melayu kita ni klo dpt kat depa tu. Klo diorag fail apasal nak tarik suma org gagal cam depa. takleh tgk org senang tul la depa ni kan.

YONG JIAO XIU said...

Atty - sokong2, mmg jawabnya makin mundur org melayu kita ni klo dpt kat depa tu. Klo diorag fail apasal nak tarik suma org gagal cam depa. takleh tgk org senang tul la depa ni kan.

YONG JIAO XIU said...

Athirah - ha tu la tgk tganu dah maju dah. kita jgk kat takuk lama. takkan selamanya nak cengini sedangkan dunia dah maju terkedepan. takkan kita kat kelantan ni nak jadi negeri mundur. Dah la sakit mata tengok sampah kat KB tu, aduh la, kononnya membangun bersama Islam, tp prinsip asas Islam pun tak buat-kebersihan. tgk tganu now, bersih n cantik. paling suka tgk library dia yg cantik tu.

Anonymous said...

teganu mmg hbt dh tp ape je ad kt tganu, duduk sne setahun dua bosan lah...bgunan je besow, tp rakyat skit pom xdpt faedah.. cnth msjid kristal, adakh suma rkyt dpt manfaat..monsoon cup, adakh rkyat tganu di hulu tganu, area kerteh, dgun & area kg dpt manfaat...x pom, skit pom tidak...