Thursday, January 22, 2009

The Story behind Hitler's Death/Gas Chamber

Quote from Hitler's Personal

“I could have annihilated all the Jews in the world, but i left some of them so you will know why i was killing them."


Adolf Hitler

Sir John 'Jack' Edward Cohen a Jew (1898 -1979) - founder of TESCO

Sir John 'Jack' Edward Cohen (1898 -1979) - founder of TESCO

Jewish Supermarket
Sekitar tahun 2000 akhbar The London Jewish News ( diedarkan secara percuma di kesemua cawangan Tesco di seluruh England .

Ini ialah akhbar Yahudi yang memberikan sokongan secara terbuka untuk regim ganas Zionis di Israel.

Pengasasnya ialah Sir Jack Cohen berasal dari keluarga Yahudi yang kaya raya. Nama pasaraya Tesco diambil daripada nama isterinya Tessa Cohen.

Disamping mempromosi produk
Israel di rangkaian pasarayanya di seluruh dunia, mereka juga telah membuat perjanjian perniagaan dengan syarikat perisian Israel yang berjumlah jutaan dollar.

Jack Cohen lahir pada 6 Oktober 1898 dan meninggal dunia pada 24 Mac 1979 dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Yahudi Willesden, London, England .

Anda boleh sahkan maklumat ini dengan hanya membuat "search" di internet dengan menaip "Tesco Jewish"dan anda akan dapat pelbagai laman web Yahudi yang dikaitkan dengan Tesco.

Keputusan ditangan anda sekiranya anda mahu menyokong Yahudi dengan mempertingkatkan ekonomi mereka apabila anda membeli belah di Tesco.

*got email from friend; Hanimatun Syarida

Jews conquer us!!!!

I take this info from Nurul Aini Abu Bakar...
wanna share this with all of u...

Jew menguasai kita...

Extracts of speech by Hafez A.B Mohamed: Director-General, Al Baraka Bank.

  • World Jewish Population. 14 million
  • Distribution:
7 m in America
5 m in Asia
2 m in Europe
100 thousand in Africa
  • World Muslim Population: 1.5 billion
  • Distribution:
1 billion in Asia/Mid-East
400 M in Africa
44 M in Europe
6 M in the Americas
  • Every fifth human being is a Muslim.
  • For every single Hindu there are two Muslims
  • For every Buddhist there are two Muslims
  • For every Jew there are 107 Muslims
  • Yet the 14 million Jews are more powerful than the entire 1.5 billion Muslims!


Here are some of the reasons.

Movers of Current History
  • Albert Einstein Jewish
  • Sigmund Freud Jewish
  • Karl Marx Jewish
  • Paul Samuelson Jewish
  • Milton Friedman Jewish

Medical Milestones
  • Vaccinating Needle: Benjamin Ruben Jewish
  • Polio Vaccine Jonas Salk Jewish
  • Leukaemia Drug Gertrude Elion Jewish
  • Hepatitis B Baruch Blumberg Jewish
  • Syphilis Drug Paul Ehrlich Jewish
  • Neuro muscular Elie Metchnikoff Jewish
  • Endocrinology Andrew Schally Jewish
  • Cognitive therapy. Aaron Beck Jewish
  • Contraceptive Pill Gregory Pincus Jewish
  • Understanding of Human Eye. G. Wald Jewish
  • Embryology. Stanley Cohen Jewish
  • Kidney Dialysis Willem Kloffcame Jewish

Nobel Prize Winners
  • In the past 105 years, 14 million Jews have won 180 Nobel prizes whilst 1.5 billion Muslims have contributed only 3 Nobel winners

Inventions that changed History
  • Micro- Processing Chip. Stanley Mezor Jewish
  • Nuclear Chain Reactor Leo Sziland Jewish
  • Optical Fibre Cable Peter Schultz Jewish
  • Traffic Lights Charles Adler Jewish
  • Stainless Steel Benno Strauss Jewish
  • Sound Movies Isador Kisee Jewish
  • Telephone Microphone Emile Berliner Jewish
  • Video Tape Recorder Charles Ginsburg Jewish

Influential Global Business
  • Polo Ralph Lauren Jewish
  • Coca Cola Jewish
  • Levi's Jeans Levi Strauss Jewish
  • Sawbuck's Howard Schultz Jewish
  • Google Sergey Brin Jewish
  • Dell Computers Michael Dell Jewish
  • Oracle Larry Ellison Jewish
  • DKNY Donna Karan Jewish
  • Baskin & Robbins Irv Robbins Jewish
  • Dunkin Donuts Bill Rosenberg Jewish

Influential Intellectuals/ Politicians
  • Henry Kissinger , US Sec of State Jewish
  • Richard Levin, PresidentYaleUniver sity Jewish
  • Alan Greenspan , US Federal Reserve Jewish
  • Joseph Lieberman Jewish
  • Madeleine Albright , US Sec of State Jewish
  • CasperWeinberger , US Sec of Defence Jewish
  • Maxim Litvinov , USSR Foreign Minister Jewish
  • DavidMarshal , Singapore Chief Minister Jewish
  • Isaacs Isaacs, Gov-GenAustralia Jewish
  • Benjamin Disraeli, British Statesman Jewish
  • Yevgeny Primakov, Russian PM Jewish
  • Barry Goldwater , US Politician Jewish
  • Jorge Sampaio, President Portugal Jewish
  • Herb Gray, Canadian Deputy - PM Jewish
  • Pierre Mendes, French PM Jewish
  • Michael Howard, British Home Sec. Jewish
  • Bruno Kriesky, Austrian Chancellor Jewish
  • Robert Rubin , US Sec of Treasury Jewish

Global Media Influential
  • Wolf Blitzer, CNN Jewish
  • Barbara Walters ABC News Jewish
  • EugeneMeyer , Washington Post Jewish
  • Henry Grunwald, Time Magazine Jewish
  • Katherine Graham , Washington Post Jewish
  • Joseph Lelyeld, New York Times Jewish
  • Max Frankel, New York Times Jewish

Global Philanthropists
  • George Soros Jewish
  • Walter Annenberg Jewish

Why are they powerful? why are Muslims powerless?
Here's another reason. We have lost the capacity to produce knowledge.
  • In the entire Muslim World (57 Muslim Countries) there are only 500 universities.
  • In USA alone, 5,758 universities
  • In India alone, 8,407 universities
  • Not one university in the entire Islamic World features in the Top 500
  • Ranking Universities of the World
  • Literacy in the Christian World 90%
  • Literacy in the Muslim World 40%
  • 15 Christian majority-countries, literacy rate 100%
  • Muslim majority - countries , None
  • 98% in Christian countries completed primary
  • Only 50% in Muslim countries completed primary.
  • 40% in Christian countries attended university
  • In Muslim countries a dismal 2% attended.
  • Muslim majority countries have 230 scientists per one million Muslims
  • The USA has 5000 per million
  • The Christian world 1000 technicians per million.
  • Entire Arab World only 50 technicians per million.
  • Muslim World spends on research/developmen t 0.2% of GDP
  • Christian World spends 5 % of GDP

  • The Muslim World lacks the capacity to produce knowledge.

Another way of testing the degree of knowledge is the degree of diffusing
  • Pakistan 23 daily newspapers per 1000 citizens
  • Singapore 460 per 1000 citizens.
  • In UK book titles per million is 2000
  • In Egypt book titles per million is only 17

  • Muslim World is failing to diffuse knowledge

Applying Knowledge is another such test.
  • Exports of high tech products from Pakistan is 0.9% of its exports.
  • In Saudi Arabia is 0.2%
  • Kuwait , Morocco and Algeria 0.3%
  • Singapore alone is 68%

  • Muslim World is failing to apply knowledge.

What do you conclude? no need to tell the figures are speaking
themselves very loudly we are unable to listen
Please educate yourself and your children. always promote education, don't compromise on it, don't ignore your children's slightest misguidance from education (and please, for God's Sake, don't use your personal contacts or sources to promote your children in their education; if they fail, let them and make them learn to pass; b/c if they can't do it now, they can't ever). We are World's biggest and strongest nation, all we need is to identify and explore our ownselves. Our victory is with our knowledge, our creativity, our literacy...And nothing else.
....Wake up...

Mana perginya waris2 ibnu sina, khawarizmi, ibnu razi... Sedarlah saudara2ku, kerana tanpa ilmu, kita bukan siapa-siapa...

Be a better person...share this info with hope we will be better than Jews. Make in our life, inimprovement our history...

Tuesday, January 20, 2009


These are the brands and companies from Israel or Israelian. Please do not support them coz the money will go to the war against Palestine.

Do not throw all the things that you have bought from this list. But please stop buying from these brands next time! If you throw what you already have, I call you stupid coz waste your money buying it and then throwing it. Huhuhu)

Sometimes I need to use English so that I can share with people all around the world about what we MUST SHARE! I hope we can boycott things from these companies but not all, of course because, for example, newspapers and other information like National Geography are knowledge that we need to learn and know. Sometime we learn to destroy. I learnt from history, if you want to destroy other, you need to know their weakness; to know their weaknesses, we need to observe them, learn from them! That’s my theory to destroy, I like history because from history we learn other people mistakes and then we can learn and change them to our victory!
Learn from Japan, they sent people to America to learn the technology and they build their own that's better than what they have learnt(history in my mind(yong jiao xiu)).

*share it with others by foward it using email or make copies to spread this list. it only one page! ask them to visit my blog. or other blog that have this list.

The list below I(yong jiao xiu) take from:
alphabets arranged by: Genghis Khun
approved by: Dr. Zaidun Kamari (Pengarah HUSM, Kelantan).
*look at it carefully ok and try to boycott it...

20TH Century Fox Films (abis la korang takdak movie le pas nih. Hehehe)

Ambi Pur (pilih la jenama lain, banyak lagi jenama lain yang orang malaysia buat in short barang buatan Malaysia)


AOL Time Warner


Apax Partners

Apex Supply Company

Aqua Velva


Arsenal Football Club



Bali (ha jangan sangka brand Bali ni from Indonesia tau)

Bali Park

Banana Republic

Bath & Body Works

Biotherm (rasanya ramai yang pakai benda nih, try cari brand lain)

Bobbi Brown Essentials

Body Mist

Britannia Pacific




Bumble and Bumble


Calvin Klein (ha jangan la gatai membeli bag ke, baju ke apa ke dari brand ni)

Carrefour (don't go to carrefour anymore but go to Giant, Giant is Japanese company)




clinique (another cosmetic brand)


CNN (hmm bagi aku, wajib tengok la cz kita perlu tahu apa yg dorg cerita and putar belit cerita nih boleh kita baiki balik apa yg diorang cakap)

Coca-Cola (aku dah lama anti gan air nih sejak keluar isu halal haram termasuk la high-5)

Danone (sama-sama elakkan makan biskut danone nih ye)

Danone Yogart

Delta Galil


Disney (cter disney?? Hmm)

DKNY (baju n jeans la yang glamour kan, tp elakkan beli)

Donna Karan

Douwe Egberts

Dr Pepper


Estee Lauder


EXPO Design Centers

Express (bukan bus express tau, kang ada yg xnak balik kampung naik bus lak)


Festival Records


Fox Kids

Fox TV Network



GAP (yang nih aku tau ada topi n baju, cz aku ada topi dia, tp dah boycott)

Garnier (yg kaler/colour rambut, hentikan la,lagi pun xsah solat gak nih klo warna rambut pki cat tp klo pki inai boleh,sah solat) memang la barang/brand nye halal cz pakai bahan nak wat cat rambut nih bahan-bahan halal tapi dah halang air kena rambut, tak guna gak hng solat cam cangkul pun)

Georgia Lighting

Giorgio Armani Perfumes (baju pun 2x5 gak apa,asal bwh brand nih)

Gold Coast Bulletin



Harper Collins Book Publishers (even Harry Potter klo dok bwh nih aku dah xbeli. Huhuhu tp boleh photocopy hahaha plagiarism la plk, alos kat internet belambak yang boleh print)

Hear Music

Helena Rubinstein


Henri Bendel

Herald Sun

Hillshire Farm

Home Depot (stop using this one ok!)

HP foods

HUGGIES (so tukar la diaper anak korg pki pampers lak)

Hugo Boss

IBM(yang nih jenama komputer )


Independent Newspapers Ltd


Intimate Brands, Inc

Isrotel Hotels

J.C. Penny

Jacob Biscuits



Jimmy Dean

Jo Malone

Johnson & Johnson

Jonny Rockets

Just My Size (mmg saiz aku byk so aku reject jenama nih)

Kate Spade

Kia Ora


KitKat (berehat sebentar bersama kitkat?!@#$%udah2 le tu,byk lagi boleh mkn,mkn la kismis ke kurma ke blh ganti tenaga jgk. Lagi elok minum air masak,boleh segar kan mata ckit)

Kiwi (asal nak kiwi kasut grenti cari kiwi, ayat pun kiwi dah nih atau elok pngil pengilap kasut, len kali amik buah kiwi pulak wat gilap kasut hahaha!!!!!)

KLEENEX facial tissues (pakai jenama len la,byk je tisu lain apa)

KOTEX products (ha yg pki kotex,tkr pakai Laurier la, Laurier from Jepun tau)

La Mer

La Roche- Posay

Lancome Paris



Lerner New York

Lewis Trust Group




L’Oreal (boycotttttttttttttttt)


LU Biscuits


MAC Cosmetics (hehehe aku pki celak yg nih tp yg tiruan pya, jap lagi nak beli yg celak from Macca/ Mekah plk la)

Maintenance Warehouse

Maggi (makan la mamee lak, alos bawah fama pun ada yang lagi best apa)

Maison Café

Marks & Spencer (sikit2 mark n Spencer, sikit2 mark n spencer...yg mana suka p mark n spencer nih..insaflahhh..., reject!!!!!!)

Mast Industries

Maybelline (henti-hentikan la pakai brand make up nih ye)

McDonald’s (satu lagi fav fast food aku, dah start boycott dah)

Motorola (jangan kau cmapak handphone yg ada ye, tapi len kali jangan beli brand nih. Kalo nak campak jugak bagi kat aku,aku dengan rela hati akan terima)

Mushroom Records (jangan la pulak hng teruih tak makan mushroom lak nti cz nih just brand ja)

National Blinds and Wallpaper

National Geographical (aku tengok yang nih,ilmu punya)


Nestle (ha kena berenti la minum milo change it to Vico plk ye, tak pun brand Orang Kampung-aku pya favorite drink la nih milo huhuhu, npknya aku kena amik alih syt nih so dia jadi Muslim pya brand plk, salur tuk Palestine plk duit 2*my dream)

New World Entertainment

New York and Company

News Corporation

News of the World



Nur die (ha nih npk sgt la org Israel nih nak hilangkan cahaya Islam, tau plk depa nih bahasa arab ye Nur- cahaya/light die- mati le)

Nursery World

Origins Natural Resources

Outer Banks









Ragan Books

Ralph Lauren

Ralph Lauren Perfumes


Redken 5th Avenue NYC

Revlon (kosmetik punya la kalo tak silap aku.xigt la cz aku bkn kaki suka make up nih)

River Island

Sanex (deodorant)

Sara Lee

Sara Lee Bakery (confirm makanan punya nih)


Seattle Coffee (kedai kopi yang nama camnih ye)




Sky TV Network

Starbucks (ha kopi glamour nih elakkan, elok hng p lepak kat warung kopi, lagi murah tau)

Stila Cosmetics

Strauss dairy


Sunday Herald (suma newspaper bagi aku elok dibaca kan,kan kacawali novel xpyh le beli novel yg bwh Harper Collins, agak-agak Harry potter books bwh Harper ke?)

Sunday Mail

Sunday Times

Sunglass Hut


Superior Coffee



The Limited

The Limited Inc

The New York Post

The Sun

The Telegraph

The Times


Time Life magazine

Times Educational Suppliment

Tommy Hilfiger Toiletries


Victoria’s Secret

Villager’s Hardware stores



Weekly Standard Newspaper

White Barn Candle Company (The White Barn Candle Co.)



The Results of Boycotting Denmark's Products

BERITA BAIK! Harap anda mengetahui berita tentang surat khabar Denmark yang telah mempermainkan kekasih junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang hingga sekarang mereka langsung tiada kekesalan. Semoga mereka merasa kekesalan mereka kali ini! Denmark ambassador, perdana menteri dan Denmark Channel semuanya cuba untuk hentikan boikot yang telah dilakukan oleh Muslim seluruh dunia sejak bulan lepas di mana sehingga kini mereka menanggung kerugian sehingga 2 BILLION EURO! Jika kita terus boikot DENMARK untuk 7 bulan lagi, mereka boleh rugi hampir 40 BILLION EURO! Jangan biarkan mesej ini terhenti di sini sahabatku. Please forwardkan kepada seberapa ramai muslim yang ada...
-this is message from my online friend, pls foward it to other using yahoo messenger or maybe email so we can boycott their products. So they can't 'play-play' with muslims anymore.

Tuesday, January 13, 2009

hari rindu aku(yong) sedunia ke?

Hari rindu aku sedunia. Hahaha. Banyak la message yang aku dapat hari nih. Kawan aku yang memang lama dah lost contact pun ada message aku semata-mata nak tanya aku kat mana. Bila aku reply dia terus senyap. Apa la En. Fizi nih, nih grenti nak tau aku hidup lagi ke tak je? Pastu terus la tak membalas message aku. Ke awek dia nak test aku? tapi tak kan la kul 8 pagi dah message aku. Annie message aku semata-mata nak confirm kan aku and the geng punya percutian yang tertunda baru-baru nih. Hari tu cancel kerana pakat busy memanjang, Annie gan exam, muhaini kena urus pekebenda nye tah and rozia yang dok kat Melaka. Ces G, langsung tak cakap yang dia nak p sana. Yang paling tensen sahabat aku cik Noly nih. Ilang lesap terus. Nak ajak si Lisa sama, dia dah ada anak and laki dah. Takkan nak usung suma. huhuhu. OO ye annie cadang kitaorang amik chalet yang kat Sudara, tah kat ceruk mana la minah tu pilih but yang aku rasa pastinya cam kat tepi pantai. Saja je kitaorang nak melepak membuka kisah lawak zaman dulu kala. Nanti kalau pakat dah bernikah nih payah lak aku nak ajak keluar nak berkumpul reramai nih. C Annie nih teruja nak terjun kolam renang la pulak. hahaha. apa-apa hal aku nak wat surprise kat diorang nih gan tak bagitau aku dah boleh menetap kat kelantan. hahaha. bukan apa, aku nih suka tempat yang agak tak sibuk cam pinggir KL nih, maksud aku kajang la. rumah kedua aku. huhuhu, mesti rindu giler gan kampung aku yang nih.
Ha malam ni pun Mira ada message aku gak, cakap dia dah dapat keja kat KL nih.
Alos Mira ku sayang aku dah dapat new job kat kampung dah. Hari nih pun menjadi hari penat dunia aku. Balik dari cari kerja tadi, asal pejam je mata, cam dah tak bulis bukak dah mata nih. Memang penat giler mata aku. Huhuhu. Aku memang dah dapat keja kat Kelantan but I think about a permanent job that can give me a stable salary. Hehehe. Life is about surviving to lives.

Monday, January 12, 2009

Got new job. hehehe...

8th january 2009:

I’ve got new job. Hahaha. I feel excited but bit worried about my new environment. But of course, life is about try and error. Life is about challenge. So I need to take this challenge to move to a better live. Is it a better life? I’m not sure because I will be close to my parents, no more freedom, I need to report everything to them if I come home late at night. But I can save my money to fulfil my dream. What my dream? Secret that cannot be told. Kwang..kwang…kwang…

Thursday, January 8, 2009


*note: aku italic semua Bush yang bermaksud G.W. Bush sebab otak dia memang senget. Stupid, idiot, moron, abysmally fool!!! Dah abis ayat dah nak menyatakan kebangangan setan bertanduk 100 ni.

Ingat aku pada poem Naomi bila aku terbaca apa yang tertulis kat paper minggu ni. Melihat wajah kanak-kanak kecil yang innocent bermandi dengan darah. Ia seolah-olah seperti satu fenomena biasa di dunia sana. Wajah mereka mengambarkan sengsara tetapi tiada lagi air mata di wajah mulus mereka, Cuma darah, darah yang mengalir. Tetapi mereka tetap melangkah gagah dicelah-celah runtuhan. Air mata aku mengalir dalam hati (tahan air mata) bila terpandang wajah mereka. Mayat-mayat yang masih kecil. Mereka lahir ke dunia untuk menjadi mangsa kekejaman. Siapa yang akan berdiri untuk mereka???

Sakit hati aku bila terbaca kenyataan Bush yang Israel bertindak kerana ingin mempertahankan diri??!!!!!! Jahanam betul setan tu. Isyk nama pun Bush, people should beat the Bush to make lot of people happy because Bush is bush!!!! Memang patut kena tebang, menyemak je, nama pun semak!! Weh dia tengok ke tak yang siapa yang tengah serang siapa??siapa yang lagi kuat? And siapa yang banyak mati dek penangan Israel laknat tu!!!? Sakit jiwa aku bila ada kenyataan setan tu. Don’t beat around the bush but do beat the Bush!

How about Arab world? Ha yang ni satu, apa yang dia buat pulak? What does a true Arab do now???? Jerit je ke? Tak nak tolong? Try korang baca poem ni. Poem ni poem yang dah lama dalam simpanan aku. Memang favourite aku kalau poem. Aku banyak simpan poem. Bila terbaca je berita kat paper, teringat aku poem Naomi, memang sesuai sangat la dengan keadaan sekarang. Aku selongkar balik folder poem aku. Dapat apa yang aku cari. Yang ni khas kerana Naomi ada darah arab (palestinian blood lagi tau and American blood pun ada, ayah dia palestinian) dan dia sendiri bercakap pasal Arab people and people who thought ‘they’re civilized (American)!’ stupid idiot moron Bush; siapa lagi la makhluk yang perasan nak mampus kalau tak si setan Bush yang patut kena tebang nih, civilized la sangat!!!!!! Yang betul gan salah pun tak dapat beza, otak dia nih otak udang ke apa?

Apa kisah pulak dengan si Obama? Dengar kata dia pun ada pro-Israel, betul ke? Jom nilai...

Kisahnya dah didengar sebenarnya, kita jangan nak butakan mata pulak. Have you seen newspaper within this week? Ada nampak tak comment from Obama? Aku takde nampak la pulak komen dia. Hai kawan yang dianggap kawan nih nampaknya automatik bisu? Ke dia dah koma? Kawan aku Tommy and Wawa selalu cakap bila dah lama tak dengar berita pasal kengkawan yang lain ’dah arwah gamaknye, arwah tu baik orang nye’ ha baik le sesangat si Obama ni. Hari tu mulut berkicau je pasal serangan kat india, sekarang ni senyap lak. Memang dah putus nyawa ke? Tak nak la pakai arwah coz arwah tuk orang Islam. Orang yang lain agama lak ,mendiang. Tapi cam panjang sangat je.

So apa penilaian korang pasal Obama? Aku punya la sokong dia dulu dengan harapan dia boleh mendamaikan sedikit keadaan sekarang yang cam hapa tah. Bila ditanya oleh dunia arab, kenapa Obama tak berkicau? Jawapannya: ’cuma satu je yang patut komen dalam satu-satu masa. Takkan la dalam satu negara ada dua orang president dalam satu-satu masa’. Apa la punya ayat. Budak kecik boleh la nak kelentong. Ni orang yang dah terlebih makan garam sampai masuk wad pun ada dah, tak guna nak menipu la. Hari tu boleh je berbunyi masa kes serangan kat India. Should we wait till Obama come to power? Ok ok sama-sama kita saksikan la. Walaupun aku malas nak tengok dah drama dunia tapi apa boleh buat, nama pun hidup atas dunia kan….

*aku paling suka last stanza.

Poem: Blood

"A true Arab knows how to catch a fly in his hands,"
my father would say. And he'd prove it,
cupping the buzzer instantly
while the host with the swatter stared.'

In the spring our palms peeled like snakes.
True Arabs believed watermelon could heal fifty ways.
I changed these to fit the occasion.

Years before, a girl knocked,
wanted to see the Arab.
I said we didn't have one.
After that, my father told me who he was,
"Shihab"--"shooting star"--
a good name, borrowed from the sky.
Once I said, "When we die, we give it back?"
He said that's what a true Arab would say.

Today the headlines clot in my blood.
A little Palestinian dangles a truck on the front page.
Homeless fig, this tragedy with a terrible root
is too big for us. What flag can we wave?
I wave the flag of stone and seed,
table mat stitched in blue.

I call my father, we talk around the news.
It is too much for him,
neither of his two languages can reach it.
I drive into the country to find sheep, cows,
to plead with the air:
Who calls anyone civilized?
Where can the crying heart graze?
What does a true Arab do now?

Naomi Shihab Nye

Monday, January 5, 2009

ambang 2009 bermula, apa berlaku??

Apa yang berlaku pada aku di ambang 2009 dan hari pertama tahun baru? Apo lagi tido le. Takdak apa yang aku buat pada malam di ambang 2009. lepas main internet terus aku berenang dalam mimpi aku. Tapi aku bangun awal pagi lagi. Lepas sudah solat subuh....


Jeng jeng jeng...

Dah lama gak dah aku simpan rambut nih. Last time aku gunting 31 december 2007. so aku dah simpan dah genap setahun dah la ni. So aku pun cut my hair today sempena 1 januari 2009 dan memandangkan tarikh ni jatuh pada hari khamis so sesuai la aku gunting rambut. Ye la dalam Islam kan hari baik untuk memotong rambut ke kuku ke apa ke adalah hari Isnin, Khamis dan Jumaat. Takde la panjang mana pun rambut aku simpan selama setahun ni. Pukul 7 pagi aku pun memulakan proses menggunting rambut aku nih. So jadi la dia makin pendek je (takkan la makin panjang lak kan?).

Yang bagusnya aku gunting sendiri rambut aku. Amik masa 20 minit gak la. Dah lama aku start gunting rambut aku sendiri nih. Sejak dari aku form 2 lagi kot aku pun kurang ingat coz dah lama sangat dah. Kalo bukan aku grenti mak aku yang tolong gunting kan. Malas aku nak potong kedai dah coz dari dulu lagi ada je problem. Bukan apa, asal aku suka je gan tukang gunting rambut tu, kedai dia tutup. Kedai yang aku gunting sejak kecik, tempat yang ayah aku selalu bawak, Huhuhu selalu potong rambut aku tak cantik. Give up aku nak masuk kedai tu, bila dah berkenan lak gan kedai yang dekat gan istana hari tu, tukang gunting nye la pulak pindah ke rantau panjang coz rumah dia kat rantau panjang. Dia kata nak berulang alik ke Kubang Kerian jauh so dia nak buka kat sana je. Takkan la aku nak pegi gunting rambut sejauh tu kan. So better gunting sendiri.

Nak tau apa kes gan kedai gunting rambut yang aku tak suka tak?

Aku tak suka coz dia pernah menghancurkan rambut aku huhuhu. Ada ke patut aku digunting style rambut lelaki??? Pendek nak mampus!!! Masa tu umur aku dalam 9 tahun. Aku bukan tahu sangat bab fesyen rambut nih, tapi aku tau rambut aku terlebih pendek. Kakak yang gunting kan rambut aku tu ingat aku lelaki coz aku dress macam lelaki. Ayah aku tinggalkan aku kat kedai tu sementara dia pegi mana tah time tu. Pastu abis aku kena gelak gan cousin and makcik aku, adik beradik aku pun sama je.. huaaaaaaaaaaaa sedey and bengang giler time tu. Best je diaorang buli aku and kata aku boy. Tau le aku nih tomboy brutal, tapi aku still ada hati dan perasaan. Aku ingat sampai sekarang gelak diorang tuh. Mana la aku nak pegi lagi ke kedai yang dah beri pengalaman pahit kat aku. Dah la aku pegi sekolah free hair. Huhuhu.

Pastu apa lagi aku buat pada hari cuti cam ni?

Aku balik ke Kajang my hometown yang paling dekat. Dok merempat rumah kawan aku. Saja je, kat Kajang lagi best, takdak la bersesak cam KL nih. Walaupun aku kelahiran KL tapi jiwa aku lagi suka tempat yang tak crowded. Malamnya aktiviti aku and Shahiran (Sha) makan kat kedai, ajat nak pegi kaco Along kat rumah dia nak suruh dia masak tuk kitaorang (sorang lagi kawan lama aku nih) tapi alamak dia pun keluar makan. Lastly kitaorang jumpa kat kedai makan je. Kalau tinggal kat sini memang sebijik cam tinggal kat rumah aku kat kampung la coz makan cukup segala. Kawan aku nih jenis kaki masak, bukan makan kedai. So best la aku. Just malam nih je aku blanja dia makan padahal dah bantai nasi dah tadi kat rumah tapi nak jumpa along punya pasal bantai sekali lagi la. Mau mengah gak perut aku nih menyumbat je keja nye. Memang fail la aku punya impian nak diet.

hari menjelajah dunia

Hari Ahad yang baik. Hehehe. Bukan apa, mood aku semalam memang baik. Lepas subuh dinasour (asik le pakai subuh gajah je, boring aku) terus aku mandi. Biasa le aku melepak kat rumah Sha kat Kajang nih. Aku nanti la dia bangun pulak coz semalam pun kitaorang tido kul berapa dah. Aku, novel punya pasal sampai berjaga sampai pukul 3pagi. Memang fuyooo la kan, kalo bab study memang hampeh tapi kalau pegang novel, tak makan pun tak apa. Tapi memikirkan aku nak balik ke KL bit early so aku pun memaksa mata aku untuk tido la. Sha pulak lepas subuh dia sambung lak tido, kalo aku balik time dia tido sapa la pulak yang nak kuncikan pintu rumah dia nih kan. So aku nanti dia bangun, sambil tu aku sambung study novel ’Jika benar cinta’ karya Lynn Dayana. Bila Sha bangun dalam pukul 10, aku pulak yang dah asyik gan novel tu sampai malas nak bergerak. Lastly aku gerak la jugak dalam pukul 11. Alia yang masak nasik lemak masa aku nak balik suruh aku nanti. Tapi aku ada rancangan lain sebenarnya. Memang dah lama aku nak wat rancangan ni. Cuma hari ni aku rasa sesuai sangat untuk meneruskan rancangan aku. Lagi pun Wawa pun baru bangun so dia grenti nak balik petang.

Rancangan apa aku nak buat???

Haaaaa.... aku rancang nak travel by bus. Dari kajang ke rumah aku kat gan Batu Caves nih. So I started my journey at 11, pastu kena la pulak nanti bus yang nak bergerak pukul 11.15pagi. Tapi tak apa la coz today I have the whole time tuk melepak and buat kegiatan yang aku nak buat. Apa lagi aku pun try la nak explore dunia baru nih. Most time aku balik ke Kajang by train. Tapi jarang-jarang sekali apa salahnya by bus. Best jugak boleh tengok pemandangan sekeliling kan? Kan? Bukan tengok sangat pun, aku dok asik baca novel, nak kasi habis hari nih jugak.

Lastly aku sampai ke pasar seni pukul 12.30tengahari. isyk payah gak la aku nak paham ayat pakcik yang bagi aku instruction nak ke titiwangsa. Terpaksa aku main agak-agak sendiri je. Aku nanti bus Rapid ke titiwangsa kat CM. Tempat Tommy handle gigs hari tu. Selamat pakcik tu ada sebut nombor bus so tak sampai 5 minit nanti bus dah sampai. Yang nih kena bayar asing lak coz nih kawasan bandar, yang bangang nye aku ni, aku pegi bayar 3hinggit lak. Bus T101 lalu kawasan dataran merdeka, dalam kepala otak aku dah rancang nak ajak Wawa jejalan ke area nih naik rapid je nanti. Alhamdulillah sebelum aku bertolak tadi aku dah baca doa, so memang perjalanan aku memang mudah gak la, takdak la aku kena nanti sampai setengah jam nak dapat bus. Sampai titiwangsa aku nanti dalam 10 minit je bus fah dapat. Hehehe, novel nih pun panjang lagi. So aku decided nak explore kawasan yang dilalui bus nih. Bila bus lalu depan rumah aku, aku tengok poyo je orang yang turun bus, aku lak truskan perjalanan. Tapi aku rasa nak buang air gak la. Huhuhu. Bertahan la jap. Puas gak aku meronda gan bus U10 nih. Sampai ke Tasik Seri Gombak yang atas bukit lagi, kawasan tu cantik gak. Tapi hari dah petang so better I be at home dah time nih. Bila bus sekali lagi lalu depan rumah kearah nak balik semula ke depoh titiwangsa, baru le aku turun.

Memang puas hati la aku ari nih. Best gak berjalan-jalan dengan bus nih, dah la tak bersesak pun siap boleh duduk, gan air-cond lagi, memang selesa tuk aku membaca novel la kan. Hahaha

ma'al hijrah: 1430 hijrah

Tahun baru, 2009. aku lambat post la, bukan apa. Aku bukan sambut sangat tahun baru nih. Aku baru sambut ma’al hijrah 29hb 12 2008 baru nih. Hmm tahun Islam, banyak la gak aku wat New year’s resolution hari tu dah masuk tahun 1430 hijrah dah kita nih kan. Nak tau ke apa aku punya harapan 1430 hijrah? Hahaha boleh blah...

Tapi ada la aku punya impian nak turunkan berat badan aku yang dah mencapai tahap overweight dah bukan lagi marginally overwight. Memang dah besaq gedabak dah aku nih ye.

Selain tu aku ada la wish nak tunaikan impian aku nak simpan duit. Bukan tuk wat kawen tapi .... ada lah secret..hehehe. but memang bukan tuk kawen la coz aku balak pun aku takdak lagi la. Still single mingle ding dong bell hahaha. Tapi untuk tunaikan impian (apa yang aku nak wat gan duit banyak nih) aku nih ambik masa gak la nak maybe dalam 2 tahun gak la. But aku betul-betul harap aku dapat tunaikan impian aku sebelum mak and ayah aku makin tua. Grenti sesetengah dari korang boleh agak apa aku nak wat dengan duit yang aku simpan kan..kan..

Ayah aku jenis cerewet la sikit kalau aku nak bagi hadiah kat dia nih. Mak aku lak jenis tak kisah as long as aku bagi dalam bentuk barang ok la tuk dia. Kalau aku bagi duit, ha ada la dia beli sikit barang untuk aku. Untuk aku nampak lebih perempuan coz aku nih jenis brutal la sikit, asik le nak bantai t-shirt je. So better aku bagi yang hadiah yang diaorang dah tak leh tukar.