Monday, January 16, 2012

Anda habiskan duit ke mana?

(iklanutusan.com) kalau la ni aku punya duit....
Keliling aku, pakat orang dok bekerja untuk berusaha menghabiskan duit. Ada yang berjoli sakan untuk membazir, ada yang asyik tentang kesihatan, ada yang untuk kecantikan, ada yang nak melancong saja kerjanya, ada asyik beli barang kemas saja, ada pasal gadget, ada pasal 'jahanamkan kereta' (sampai tak tau tu kereta apa dah, sebab suma barang dia tukar, cuma body je tak dapat tukar tapi tukar colour jugak n tukar lambang n tampal penuh sticker)
--{@Ini cara aku mengawal perbelanjaan@}--
  1. Sepatutnya catat segala pebelanjaan, 
  2. beli mengikut keperluan sahaja. 
  3. tampal kat wallet tu - 'JANGAN BELI BARANG YANG TAK PERLU!' 'JANGAN MEMBAZIR'.
  4. senaraikan barang yang nak dibeli, sebelum ke kedai. (supaya tak membeli barang yang tak diperlukan)
  5. Sediakan sedikit duit untuk berjoli (tapi ada limit).
  6. Keluarkan duit untuk berbelanja + joli sahaja (buat senarai pengiraan dirumah lagi), jangan keluarkan banyak-banyak. Kalau keluarkan sebanyak tu, jadi bila dah tak cukup budget, kena letak la barang tu sikit.
  7. Kalkulator perlu ditangan (kalau malu, kan ada kalkulator handphone tu, letak je shortcut kat tempat mudah nak tekan).
  8. Simpan duit ditempat yang payah nak mengambil seperti ASN or Tabung Haji. haha memang renyah nak pergi berbaris n isi borang untuk ambil duit.











Aku?

Aku pulak, simpan banyak, beli keperluan rumah pastu joli kat kedai buku saja kerja aku. Yang lain, aku cuma fikir keselesaan. Kesihatan? memang best jugak, wife kepada sepupu aku ajak aku join kelas fitness maksud dia, pergi gym. Oh, jangan fikir dia gemuk! Dia amat kurus! Dia sedang cuba menambah berat badan dia dengan join kelas ni. (dan sentiasa ambil makanan yang amat berkhasiat n tinggi kalori)
RM5 sekali masuk, ada trainer yang akan bagi nasihat dan tunjuk ajar mengikut individu. Kelas yang amat bagus, kan? Selalunya kat sini gym cuma sediakan alatan saja, tanpa trainer pun. Dan harga pun sama je, tak pun sampai jejak RM8.
Nak masuk ke tak nak masuk? best kan bunyinya - fitness - cergas dan slim la aku nanti. haha. Tapi, tak perlu pergi terlalu kerap pun takpe, bukan kena marah pun. Macam ok, cuma....malasnya aku nak drive sampai ke situ. Takde la jauh sangat 20 minit je pun dari rumah. Gym ni mengadap KBMC (seberang jalan).

Apa keputusan? tengok saja la dulu, rajin aku pergi jejarang. haha. tak consistent, camne nak kurus ni...

16 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

if rega gituew murah sangat la yong...join jer...bukan nak kurus but kasi badan cihat dan cerdas gituew...kat sini mahai sangat ngeeee

Athirah Rosli said...

selalu lalu dkt kbmc tp x perasan lak ade gym.huhu.. (mne nk perasan klu bnde2 bagos kn.klu kdAI mkn bleh plak hafal.hahaha..) klu nk saving lg meh jogging kt usm ni..sye bwk awk jalan2 round padang golf.ok?hihi..

YONG JIAO XIU said...

Ayu - hehe tu la ajat nak join jejarang pun dah ok dah,asal blh gak dgr pakar ckp apa kan.

YONG JIAO XIU said...

Athirah - haha tau tak pe bab makan n sale mmg mata terbukak luas. hehe ada je member jogging kat usm. tp kan dgr kata kat dlm husm sendiri ada tempat cm gym betul ke? sebenarnya nak dgr pendapat trainer, mcm mana nak berkesan, hehe klo blh tak nak la smpi ada muscle.hehe

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

datang singgah follow sini
ngeh2 . jom usha sana pulak

A.L said...

yong, how i wish aku duk kota bharu, so that i can join u at that fitness club..giler murah!huhuhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yong noticed x ai letak ur link kat my blog *singgah selalu* sebagai penghargaan jadi royal reader ai....sbb uols tak pernah miss comment even uols cuti 2-3 hari but still blh marathon n3 then komen ouch ai terharu...arigatou ne...

p/s::lekas update new n3 yunk @_@

FiSh SzeHui said...

saya selalu beli barang yg tak perlu T_T sesalnya~

Latest: Pay CNY Charge Before You Dine!

Ain Zulaikha said...

haaaaaa biasanya abis duit ke topup, bil broadband, sewa rumah, bil bulanan, dan makan.. hahahaha shopping? bila barang dah abis.. =.=' biasalah masih belajar lagi kan nak shopping barang kehendak cam berat je nak shopping hehe

Aki said...

ha ha ha.. betul.. ni kalau asyik perabih duit dekat bende2 tak perlu, takde pekdahnye.. :D.. well, ha ha ha.. aki saje je cakap berat badan betambah sebab aging.. tu kire alasan je tu.. :D.. ^_^.v..

Maii said...

aku pun selalu berjoli kat kedai buku. niat hati nak dtg tenguk usya-usya je tapi tak lama lepas tu tangan mula gatai nak beli heheeh

dotblogspotdotkom said...

yang no 2 tu tak blh blah.... silap² yang ditampal tu kene buang dolu.. huhuhuhu
selamat menyimpan RAHSIA.. huhuuhuh

Naniey TJ said...

hi yong....
Nanie selalu perasan Yong sering komen d blog nani.... td pon bka blog 4 lg komen smua dr yong.... hahaha.... trimas.... sdg blog walking ni wlaupun keje xsiap... (mmg jns xske bt keje pon)
sweet btl nme yong ni.. teringt cite we got married yg prmpun tu pnggil llki tu yonggg!!! wah....

mls nk celoteh.. kang t'tukr plk pnulis blog ni.. tq sbb komen kt blog nani... walaupun ni kli p'tme nani komen kt cni.. hihihi

Ain Zulaikha said...

yongggg buat apa tu yongg

Liza Razak said...

teringin nk pegi gym jugak..nk kuruskan bdn :)

Athirah Rosli said...

hehee..kak yong nx week ade unifest dekat usm..mehla jumpe. booth sport science pn ade.heehee...neway, cantik layout baru ;)