Friday, June 12, 2009

budak2 yg lahir pd thn 80'an mesti ingat mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku

cerita. ari ni bg list, esok mintak

duit

beli walaupun cerita buku tu dah tau.

salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp

just tengok gamba je. bile ade program

Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg

berduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn

blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- main lwn pemadam, syg nak guna utk

padam. padahal itu fungsi sbnr, utk

padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm

ade air pastu ade bende berkilat dlm

air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade

pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu

pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering

dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume

boleh

tp bile time kaler sume hampeh. ade gak

buat anyaman pakai kertas warna, kolaj

la, ape la...

- main game 2D. super contra, super

mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb

bole

tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

- takut BCG tp lepas inject poyo la

pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang.

Tora pon best gak. Beli se mata2 nak

mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan

die

kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman,

transformers, ninja turtles,

Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2

x

smpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa

berubah, cume asal-usul kite yg

permanent. huhu~

pas r kt member2 korang....

mesti diorg tersengeh2 bace mende

nih...

hehehee..

*Nad pas kat aku benda ni, so sesama la kita sengih. even i know, lots of u already read this before. been fwd from email to email.

4 comments:

NURUL AINI BAKAR said...

aku senyum panjang baca... teringat zaman muda2 dulu, ahaks... rindu nak jadi budak2 balik... huhuhu

NURUL AINI BAKAR said...

Yong aku kidnap ye post ko ni, nak letak kat blog hehehe :P

Kaseh Esmiralda said...

hakhakhak~...
tersengih panjang je bace entry ni...
memang betul habis... takde yg tak betul melainkan yg betul2 je semuanya...

Yong... awak buat sy rindu zaman skola rendah dululah... =))

YONG JIAO XIU said...

@aini:
just take it je aini. benda nih pun kwn aku pas melalui email. hehehe.
@aini & kaseh:
tu la aku pun rindu gak kat zaman kanak2 ribena dlu. xpk pasal tanggungjawab,tau tgk tv cter katun, baca buku cter, main masak2, terjun sungai, main kejar2 kat sawah,hancurkan padi nenek aku.hahaha. main hide n seek la,polis entry la, apa lagi eh? banyak la..lalala