Friday, October 7, 2011

Bajet 2012 yang terbaik pernah dibuat di Malaysia!


Siapa kata kerajaan takde duit? Ha ni bukti kerajaan banyak duit ni. So macam mana suma yang gatal-gatal kaki tangan yang g join perhimpunan BERSIH - kotor tu? Apa pendapat anda? Kalau rasa tak suka lagi, aku cadangkan korang pergi merempat kat luar negara boleh?

Bajet 2012 ni memang yang terbaik aku pernah dengar. Sebab suma orang dapat merasa keuntungannya:
  1. Kenaikan gaji bagi pekerja sektor kerajaan RM80-RM300.
  2. Elaun untuk pakar dan doktor yang kerja lebih masa sebanyak RM600
  3. Bonus sebanyak setengah bulan gaji pada bulan Disember nanti.
  4. Bonus jugak akan diberikan kepada pesara sebanyak RM500.
  5. Yuran sekolah untuk pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah dimansuhkan/ takkan ada yuran lagi. So, kepada semua ibubapa tak perlu la nak risau nak sedia duit RM33.50 untuk yuran budak sekolah menengah dan RM34.50 untuk yuran budak sekolah rendah lagi. Dan suma budak boleh pergi sekolah kalau macam ni. Alhamdulillah...
  6. Pelajar universiti diberikan voucer sebanyak RM200 untuk membeli buku.
  7. 85 buah kedai 1Malaysia bakal didirikan untuk mendapatkan barangan keperluan yang murah.
  8. Peruntukan untuk skim rumah pertama ku pun ada tadi.
  9. Tak ada dikenakan bayaran untuk warga emas yang nak dapatkan rawatan pesakit luar di klinik dan hospital kerajaan.
  10. Bantuan kewangan bagi isi rumah yang berpendapatan kurang RM3000 sebulan sebanyak RM500.
  11. Peruntukan untuk rumah orang asli disediakan.
  12. Subsidi untuk elektrik, air dan bahan api petroleum turut ada.
  13. 150 gelanggang futsal dan bola bakal didirikan kerana sukan itu semakin popular kat Malaysia ni
  14. Guru bakal dinaikan pangkat secara automatik setelah 4tahun berkhidmat dari jawatan DG41 ke DG44(kiranya gaji naik la ni).
  15. Bagi guru yang nak sambung peringkat Master akan diberi elaun RM5000 setahun(er yang ni aku tak tau setahun ke 1sem, rasa macam 1tahun)
  16. Peruntukan untuk menaiktaraf semua kem tentera di seluruh negara.
  17. Peruntukan bantuan kewangan untuk peniaga cina dan india dibawah skim Ikhtiar Malaysia.

Nak tahu lebih lanjut, sila beli akhbar/surat khabar/news paper esok pagi ya!

P/S: beli surat khabar awal-awal sebab grenti esok surat kabar laku gila punya. Suma nak baca pasal budget ni. hehehe.Numbered List

4 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ituew pow ramai x puas haty lagik....issyyy x paham ngan rakyat skrng ni keja nak carik salah jer....

YONG JIAO XIU said...

tah r apa lagi depa nk. yong dah syukur dah dpt suma tu. at least mmg byk improvement yang dah gov buat. dorg ni klo tak puas ati lagi patut kena htr g pakistan or indonesia. baru tau langit tu tinggi rendah.

Ain Zulaikha said...

perggghhhh ramai lah nak jadi cikgu pasni... untung cikgu2... n memang best lah bajet kali ni.. yang best nya tu lah skim rumah pertama ku tu... wah best2... senang lah nak beli rumah kalau macma tu... weeeeee
eh yong, header comel n lama tak jengah blog yong hehhee

YONG JIAO XIU said...

hehehe tu la, lama hilang ye. header ni atas ihsan blogger lady Ayu.hehehe.