Saturday, April 30, 2011

penawar untuk penyakit bengkak hati


penyakit bengkak hati yang aku ada sebut dalam entry lepas. Ingat lagi tak?

Untuk mengatasi masalah bengkak hati ni, sila ke kedai tabib cina, dan belilah serbuk mutiara. Serbuk mutiara amat mujarab untuk masalah bengkak hati ni, dalam masa 3-6 hari bengkak itu boleh kembali normal kepada saiz hati yang asal.

Cuma masalahnya, er...kalau ada doktor yang tanya...tengok la dulu muka doktor tu kalau awak rasa dia jenis tak mahu percaya dengan ubatan tradisional, jangan bagitau...karang free je kena marah. Coz ada doktor jenis tak boleh terima kalau kita buat rawatan sendiri kat luar or jumpa bomoh ke apa ke.
Kalau doktor tu jenis yang boleh menerima hakikat kehidupan yang zaman dulu kala ramai manusia boleh survive dengan perubatan herba tradisional hingga la melahirkan generasi sekarang dan termasuklah doktor tu sendiri. Boleh la share this information.

Mesti nak tahu harga serbuk mutiara tu kan? bunyi serbuk mutiara grenti la mahal kan..mutiara tu... Tapi mahalnya serbuk mutiara tu takdelah jejak sampai 100 ringgit untuk sekali makan. harga dia tak pun sampai 50 ringgit or 20 ringgit. Harga serbuk mutiara cuma RM 5 je untuk sekali makan, kalau beli kat kedai tabib selalunya dia dah packing dalam bentuk sekali makan RM5. Jadi selamatkan lah nyawa orang yang mengalami bengkak hati ini. Harga murah je pun. Untuk menjadikan hati kembali normal cuma perlu berhabis RM15-RM30 je untuk 3-6 hari makan serbuk mutiara tu.

Cara untuk makan ialah makan macam tu sahaja, tak perlu wat gaya pelik or nak minum dengan air suam ke apa. Apa-apa air pun boleh. Cuma untuk bayi or kanak-kanak, silalah letak dalam susu botol mereka, mudah sikit kan.

In conclusion, untuk rawat penyakit bengkak hati: beli serbuk mutiara di kedai tabib cina. Harga RM5 ringgit saja untuk sekali makan. Kena makan dalam 3-6kali sahaja.(Kalau surut amat lambat, tambah tempoh makan serbuk mutiara ni). Makan cara biasa saja.

Pssstt....selain tu kan,sebenarnya serbuk mutiara ni pun boleh mencantikkan kulit tau. Ni la amalan masyarakat cina untuk mendapatkan kulit yang cantik. Masa bayi lagi sudah diberikan dengan sebuk mutiara. Kalau tak percaya serbuk mutiara ni boleh mencantikkan kulit, pergi la ke pasaraya dan tengok kandungan bahan kosmetik, ada yang mengunakan serbuk mutiara ni. Serbuk mutiara boleh memutih dan melicin kan kulit tau, kulit lebih berseri dan cantik macam mutiara. Bukan gigi saja tersusun putih cantik bak mutiara, tapi kulit pun boleh cantik macam mutiara.

update 22 Januari 2014: ok, ramai yang tanya pasal bengkak hati dah lama/teruk/makin kurus/ada penyakit lain/kanak-kanak umur 2bulan-5bulan/sakit berat boleh makan tak?
jawapan: 
       serbuk mutiara ni adalah supplement yang boleh dimakan oleh segenap lapisan umur dan pesakit apa saja penyakit. 
     dari bayi yang 2-5bulan hingga la tua sangat-sangat dan ada penyakit jantung/kencing manis/darah tinggi/bengkak hati atau apa saja.insyaAllah, ia tidak mendatangkan keburukan kepada pemakan.
     ia cuma boleh jadi salah satu makanan harian kita(cuma mahal saja yang menghalang). Anggap saja macam makan gula-gula serbuk. letakkan dalam minuman atau tuang/makan terus ke dalam mulut.
       bagi orang dewasa jumlah pengambilan untuk menghilangkan bengkak hati adalah banyak(kalau tak silap 3paket sehari).sila rujuk tabib di tempat anda beli serbuk mutiara itu.
              bagi yang was-was boleh minum air susu kambing fresh (bukan dalam paket).beli banyak-banyak,letak dalam peti, bila nak minum,panaskan saja. ambil 1 kali sehari. pilih mana satu nak ambil samaada serbuk mutiara atau susu kambing fresh sebab kedua-dua bahan ini mempunyai fungsi yang sama iaitu untuk menghilangkan bengkak hati dan bersifat panas. lagipun susu kambing ini adalah minuman nabi s.a.w. jadi ikut lah sunnah nabi s.a.w. dan ternyata benar yang ia amat baik untuk kesihatan berbanding susu lembu.
nak tanya lagi,call or msg saya. kalau saya dapat jawab insyaAllah saya jawab - 0139335654
(mungkin lambat balas msg or tak angkat call kalau saya sibuk atau tak perasan-kalau berlaku macam ni,saya minta maaf awal-awal,tapi insyaAllah nanti saya balas msg awak)

64 comments:

ANNA DHIR said...

hai, sy tnya..lpas mkn serbuk mutiara nie..ape effect dia ye..adakh pesakit akn mengalami pitam2 dan skit teramat sgt..
tolong inform sy ye..

YONG JIAO XIU said...

hi anna, sorry ya baru baca msg kat bahagian penawar bengkak hati.
debu mutiara tu tak bagi kesan apa-apa pun, kecuali bengkak itu semakin pulih saja. selain tu debu mutiara kulit akan kembali kepada normal. jadi tak perlu risau kesan sampingan. kalau awak menetap di kelantan, awak boleh ke kedai tabib cina yang bersebelahan dengan OCBC bank di kota bharu, rasanya hampir semua orang kelantan tahu tempat tu.

Anonymous said...

Sy pesakit hepatitis B. Dlm ujian darah tbru sy, doc kata hep B sy normal n xde ape yg merisaukn. Tp hati sy didapati mbengkak. Sy dsuru wat biopsi utk knl pasti mslh hati yg sbnr br leh bg ubt. Sy mmg xnk mkn ubt2 hosptl,dn xleh nk pisah ngan ank sb ank myusu. Soaln sy, utk kes mcm sy ni adakah bengkak hati tu akn b'ulng wpun sy mgambil serbuk mutiara? TIA

Macam Yong said...

hai anonymous, maaf baru baca. setahu saya, masalah bengkak semula tak berlaku dah bila ambil serbuk mutiara. elok la awak ambil serbuk mutiara ni. seeloknya yang serbuk bukan yang dalam kapsul. lagi bagus kalau awak dapat jumpa tabib cina yang sebenar. kalau di kelantan ni ada di area kota bharu. tapi bukan kedai tabib cina cabang tu.
kalau area kl dan perak, saya rasa ramai tabib cina. cuba la ya, semoga awak sembuh sepenuhnya..amin.

Macam Yong said...

ambil yang betul2 serbuk, selalunya dia bungkus dalam kertas je. RM5.00 je satu bungkus, tapi tak tau la kalau sebelah luar kelantan harga dia berbeza. atau dah naik harga.

Anonymous said...

salam ... pages ni masih aktif ke tidak
saya nak tanya saya ada anak buah berumur dalam 4 bulan ada masalah bengkak hati start dari lahir
sekarang mama nya terlalu bingung mcm mana nak mengatasi masalah ini .. darah telah dihantar ke australia untuk memastikan masalah penyakit anak ni tp keputusan belum dapt lagi dan anak ni perlu di check di KL tak tau hosp mana dan tgh pikir sama ada pergi ke tidak
masalah sekarang dia nak ubat anknya tapi tak tahu petua bagaimana nak kurngkan bengkak kan hati itu

Macam Yong said...

anon= oh masih aktif, walau saya tak post entry, tp insyaAllah sy akan tengok bahagian komen setiap hari. try la cara ni, serbuk mutiara. kat kl mmg banyak tabib cina atau kedai tabib. insyaAllah menjadi. sebab ni memang petua orang cina untuk mengatasi bengkak hati. kawan saya tu pun anak dia belum masuk umur setahun masa kena bengkak hati. lagi elok bawak sendiri anak buah awak jumpa tabib.awak boleh tanya kawan yang berbangsa cina, kat mana nak cari tabib. bukan sy tak percaya doktor tapi bila rasa macam lambat sangat nak selesai, lagi baik ke arah tradisional cz sejak zaman dulu lagi mmg tabib boleh dipercayai. mintak serbuk bukan dalam kapsul ya, serbuk yang boleh dibancuh dengan susu bayi. semoga dia cepat sembuh. amin...

Anonymous said...

kak ade gi kat kedai cina sebelah ocbc bank kota bharu, kak minta serbuk mutiara tapi dia kate tak jual serbuk dia bagi yang kapsul rm12/= sebiji,jadi..yang kapsul ni ok ke yong...

Macam Yong said...

oh blh saja,sama je isi dia, dia kata yg kapsul 12inggit tu lagi bagus. klo bagi kat budak, buka kapsul tu. dulu ada jual lagi yg serbuk tu. yg kapsul tu ada yg harga 10 inggit n 12 inggit.yg serbuk tu dulu harga lagi murah la rm5 je.sy dulu beli yg harga 10ringgit tu,xmampu. akak nak guna tuk bengkak hati kan?ckp kat dia nak guna tuk sakit bengkak hati.semoga cepat sembuh kak.

Anonymous said...

salam kak... serbuk tu boleh diminum dengan air atau dimakan terus

Macam Yong said...

elok letak dlm air, takut terbatuk plk makan yg debu,tapi boleh je klo nak mkn tanpa campur apa2. akak amik yg kapsul. klo nak bagi kat budak kecik,bagi dlm air.

Anonymous said...

salam..sya nk tnye klu demam kuning blh ke mkn serbuk mutiara ni?

Macam Yong said...

SALAM anon-sorry lambat balas,outstation.
bab demam kuning ni elok cari air susu kambing n air anggur dulu. mandi gan air daun kucai pun bagus tuk hilang demam kuning.
tak pun baca petua di blog ni:
http://www.petuanenek.com/kesihatan/demam-kuning-atau-jaundice-kepada-bayi

Anonymous said...

salam,serbuk mutiara ni ada kesan buruk tak jangka masa panjang?

Macam Yong said...

salam, takde kesan buruk.ia amalan masyarakat cina untuk mendapatkan kulit yang cantik. even boleh mkn time pregnant tau. try la cuma agak mahal klo nak mkn seumur hidup.

iera png said...

Btol2 berkesan ke,korang gna?nw abah sy mengalami skt bngkak hati n dh jaundis

Macam Yong said...

amat berkesan. g la kat tabib cina tanya klo tak caya.kat penang grenti byk tabib cina.

yati said...

kalau ada penyakit lain gak,cth mcm kncg mns n darah tinggi,mcm ne lop?blh mkn ke ubat 2?

Macam Yong said...

oh blh je yati. noprob, benda ni cam supplement jgk so tak memburukkan keadaan sebab dia bawah kategori semulajadi bukan bahan kimia. so sesapa pun blh makan.

Anonymous said...

nak tanya..,kalau dah sampai tahap sirosis pun..serbuk mutiara ni still lg mujarab ke?

Macam Yong said...

hurm yg tu saya tak pasti anon. tapi apa kata cuba, sebab benda ni supplement semulajadi jadi dia takkan memburukkan keadaan. nanti boleh share story. selalunya kita akan grad anything yg blh memulihkan keadaan. memang klo nak lebih yakin,kena tanya tabib cina, insyaAllah berjaya.sy doakan sesiapa dikalangan keluarga atau kawan awak atau pun awk sendia cepat sembuh. amin...

rahim said...

salam kak... kalau saya kirim dgn akak boleh x? kt tempat saya ni sekali makan rm20. mak saya hati dia bengkak, pening n risau saya dibuatnya. tp saya ada tanya tabib cina tu tentang serbuk mutiara blh kurangkan bengkak atau x? dia x tau boleh hilang atau x cuma dia kata serbuk mutiara ni untuk demam kuning, buang toksin dlm badan, buang panas dlm badan, cantikkan kulit. sekali makan rm20 semalam saya beli 3 pek

rahim said...

mak saya puncanya darah kurang. tiap2 bulan masuk wad untuk tambah darah. daripada tahun lepas kitorg hantar dia g spital. ada makan jus delima, telur ayam kampung, baru2 ni doctor kata hati mak saya ada bengkak sikit. kemungkinan darahnya kurang sebab hati bengkak. itu yg wat tambah risau saya. makan ubat2 hospital banyak pulak, org tua manala larat nak makan ubat2 hospital... hemmmm

Macam Yong said...

ya? tapi kat sini plk tabib cina tu kata blh tuk bengkak hati. mkn tuk seminggu je.cz kawan akak tu anak dia blh sihat balik. kita cuba berubat, insyaAllah sembuh.
ok email nama,no phone,alamat adik kat akak. akak tlg belikan,insyaAllah.
yong.cahaya@gmail.com
oh ya, kalau yang dalam al-Quran ada sebut habatus sauda=jintan hitam. ia ubat segala penyakit kecuali mati. try yg tu sama, kita usaha mana yg patut. yg original dia RM12, letak dalam air atau blh makan mcm kacang.klo nak letak dlm air, mesin kering (cm mesin gula nak buat kek biar halus)dulu cz klo tumbuk susah nak lumat.

Macam Yong said...

ya? tapi kat sini plk tabib cina tu kata blh tuk bengkak hati. mkn tuk seminggu je.cz kawan akak tu anak dia blh sihat balik. kita cuba berubat, insyaAllah sembuh.
ok email nama,no phone,alamat adik kat akak. akak tlg belikan,insyaAllah.
yong.cahaya@gmail.com
oh ya, kalau yang dalam al-Quran ada sebut habatus sauda=jintan hitam. ia ubat segala penyakit kecuali mati. try yg tu sama, kita usaha mana yg patut. yg original dia RM12, letak dalam air atau blh makan mcm kacang.klo nak letak dlm air, mesin kering (cm mesin gula nak buat kek biar halus)dulu cz klo tumbuk susah nak lumat.

Macam Yong said...
This comment has been removed by the author.
Macam Yong said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

salam..,nak tanya..,mana boleh beli habatussauda yang 0ri kat kelantan?

Macam Yong said...

akak ada jual, harga RM10.kalau nak blh amik gan akak. sekarang ada 2botol gan akak.
jangan risau, habatus sauda,amat lambat nak abiskan sebenarnya.

Anonymous said...

cmne nk beli ngan akak?

farrah gansilau said...

Slm kak. Sy duk melaka. Sy ada tnya serbuk mutiara kat kdi cina. Tp pnjual 2 xnk bg sb sy kata utk bengkak hati. Pnjual 2 kata serbuk mutiara ni utk buang pns dlm je.. Sob sob sob

Macam Yong said...

anon-ok awk call akak 0139335654, amik kat kb pun blh or awk tgl mana?msg akak ya.

Macam Yong said...

farrah-ya? oh awat awak tak kata tuk cantikkan kulit, pastu blh beli.nti blh mkn cz ia mmg menjadi kwn akak pakai tu.

Macam Yong said...

farrah-tak pun awak tya herba tuk ubatkan bengkak hati. grenti dorg ada.

Anonymous said...

akak..,sy tggl kt mchg..,akak dk kt kb ke?

Macam Yong said...

a'ah kat kb, weekend akak balik ketereh. call akak klo nak habatus sauda. ada 2botol kecil gan akak ni.no phone akak 0139335654

Anonymous said...

Salam
SAya nk tanya, baby saya demam kuning, xtrun2, asyik 13.7 kadng2 14.9, dah cuba daun kucai, minumkan air anggur,mandikan air kuning, tapi still x ok2
SErbuk mutiara ni boleh tak saya guna untuk turunkan kuning, susu badan x keluar2, jadi saya bagi susu fomular jer,saya x tahu nk buat apa, boleh ker baby bru seminggu mkn serbuk mutiara tu

Macam Yong said...

ha memang sebijik macam kes kawan saya ni la. dia yg bagi kat baby dia serbuk mutiara ltk dlm susu botol. try la insyaAllah ok nti.

Anonymous said...

salam sis..mak saya disahkan bengkak hati..leh tak sis bg no fon ..sy nak beli serbuk mutiara ni..

Macam Yong said...

ok dik, ni no kedai herba cina yg kat kelantan tu.mtk dorg buat delivery.tapi akak rasa lagi mudah klo adik g je or tya member yg chinese kedai tabib paling dekat,jimat masa.

Foo Chit Guan-0129212762
nama kedai Eng Huat Cheong Sdn.Bhd.
dia akan suggest herba akar kayu tuk org dewasa.

pastu,td dlm berita ada pasal penyakit berkaitan hati,ada ubat bawah Al-Jabbar, dia bagi less price/or percuma,bawa surat doktor g kedai Al-jabbar.rasa mcm percuma je td.
Semoga mak adik cpt sihat. maaf lmbt reply.

Anonymous said...

Salam..
Doktor baru maklumakn yang ayah saye mengalami bengak hati myb disebabkan oleh pengambilan ubat berlebihan..buat masa ni doktor arahkan ayah saye hentikan semua pengambilan ubat kecuali ubat darah tinggi dan dah mule cucuk insulin untuk menggantikan pengambilan ubt kencing manis..ade kesan ke amik serbuk mutiara nie..sye duduk di seremban..dekat mane saye nak dptkan..harap boleh bantu..tq..

Anonymous said...

As salam....
Sebenarnya saya saja saja goggle tentang serbuk mutiara nie...sebab saya ada seorg kawan berbangsa cina pernah cakap "kalu u pregnant nanti pie tabib cina beli serbuk mutiara dan amalkan ....nanti kulit baby u cantik dan dalam masa yg sama kulit u pon cantik & healty baby pon okey"

kebetulan saya tengah hamil 3 bulan, cuma saya x pasti bulan keberapa yg patut saya amalkan....

saya harap sis dapat membantu....
terima kasih :)

Anonymous said...

Salam, mak saya mengalami masalah bengkak hati dan limpa. Pd awal pemeriksaan doktor suspek kemungkinan kanser hati tp setelah dirujuk kpd doktor pakar, doktor tidak dapat memberikan keputusan apa sakit mak saya sebenarnya. Cuma diberitahu mengalami bengkak hati dan limpa. Saya memberi supplement untuk hati seperti dicadangkan oleh konsultan sebuah pusat rawatan yang saya kunjungi.
Masalahnya keadaan mak saya semakin lemah dan kurang selera mkn.
Bolehkah saya memberi serbuk mutiara ini bersama dengan supplement hati.

Diharap sis dpt membantu saya seberapa segera.

Terima kasih....

Anonymous said...

Salam..hye.smlm bwak anak sy pegi urut..pastu tkang urut kata hati anak sy bebgkak skit.die tanye time kecik dlu ada kuning ke? Sy ckp ada..tggi kuning anak sy..361..duduk bwah lampu jgkla..boleh x kalau sy nak bg serbuk mutiara ni? Tq...

Macam Yong said...

mana-mana kedai tabib cina grenti ada serbuk mutiara ni. lagi mudah beli di kawasan masing-masing,cz klo pos,ambil masa. selain tu,sy ada dengar produk lumiglow pun boleh mengubati byk penyakit dari bengkak hati hingga ke kanser.mahal tu memang tapi berbaloi utk kesihatan.

Macam Yong said...

ok untuk ibu mengandung-dah start boleh ambil sekarang,sebenarnya dr awal mengandung pun dah blh ambil. dan tak perlu telan hari-hari pun,cz dia agak mahal juga utk ditelan hari-hari.hehe.

Macam Yong said...

untuk cik yg duduk di negeri sembilan yg ayah ada bengkak hati, cuba lumiglow,ubat semua penyakit dari darah tinggi,kencing manis,bengkak hati semua blh.selamat mencuba, hg dia mahal,tapi amat mujarab. try survey dlm internet tak pun jadi je ahli terus,share gan kwn2 tuk beli hg blh dpt lagi murah.

Fatimah Bt Tony said...

info yang menarik. :)

Fatimah Bt Tony said...

info yang menarik. :)

Anonymous said...

salam..sya ada anak baru masuk 2 tahun. baru-baru nie anak saya kena alahan satu badan selepas seminggu die naik kuning, matanya naik kuning, kencing pun kuning... sya pun naik risau dengan benda mcm nie.. boleh ker serbuk mutiara nie membatu dalam menyelesaikan masalah nie..

nikhafizh@gmail.com said...

Kwn sy anak dia kuning dlm bacaan 400 dah try... anak dia turun mendadak slps cuba 1cubit...InsyaAllah sy try jgk hari ni...

Anonymous said...

Sy nak tnya org tua sy yg lelaki bengkak hati dia dan sekarang seluruh badan dia semakin kurus dan kurang selera makan dan buah pinggang pn ada sakit jgk..sy sgt risau keadaan dia skg ni masih sempat lg bgi ubat mutiara tu..?

Anonymous said...

Salam.. Anak saya sudah 5 bulan tetapi masih kuning kerana diserang cytomegalovirus dan hati dan limpa nya bengkak dan bacaan bilirubin makin naik.. Macam2 saya dan suami mencuba. .. Tapi hati masih bengkak.... Boleh ke anak saya mencuba serbuk mutiara?

Namaku Bahagia said...

Assalam. Nk tny....RM5 sepeket tu utk sekali mkn ke? RM5 tu byk mna dpt serbuk mutiara tu?

Macam Yong said...

oh semua, serbuk mutiara ni memang boleh makan.sebab dia supplement je,xda kesan buruk walau orang tu mengidap sakit lain.maaf saya jarang dapat reply kat sini,jarang jenguk blog sekarang.
sepeket tu,sikit sangat sebenarnya,macam secubit dua saja.klu tak silap saya sama banyak dengan sebijik kapsul sarung tu.

AZLINA AHMAD said...

Salam..saya azlina,anak dh 7ari kt hospital kulim kerana bengkak hati dan limpa,tp dokter wat ujian darah semua negatif,tiada sbrg penyakit atau kanser,dokte pun tktau sbb apa hati dan limpa dia bengkak..saya runsing nk buat apa..

Macam Yong said...

Azlina-try la susu kambing or serbuk mutiara,kita usaha apa yang patut. InsyaAllah ok.

ina dafinah said...

assalam...
dear cik adek n akak2 yg tengah mencari serbuk mutiara boleh hubungi saya DINA 010-2026727..

SERBUK MUTIARA YG SAYA JUAL DLM BENTUK CAPSUL...
LBH PRAKTIKAL DAN SENANG DI MAKAN,

FB:dina shah dania

Anonymous said...

salam,

sy nk tnye serbuk mutiara tu de effect x dgn ubat hospital?tunang sy mengalami bengkak hati n kerosakan buah pinggang disebabkn mkn ubat overdose..so sy nk tnye blh ke mkn serbuk mutiara utk sembuh

Macam Yong said...

hai anon, blh je campur ubat hospital n serbuk mutiara. dia suppliment je.

Anonymous said...

Salam,
Nak tanya la, kalau takda bengkak hati. Nak makan untuk kecantikan boleh ke?

Terima kasin=h

Macam Yong said...

mesti la boleh, rasa dah tulis kat atas tu yg org cina mmg mkn ni tuk kulit lawa. masa pregnant lagi dia dah mkn nak kasi anak kulit lawa.

Zue said...

Puan boleh cuba produk double stemcell. Boleh call/sms sy jika berminat. 013 368 7576

suzzie nelos said...

Salam..kawan saya bengkak hati dan mata kuning apa yang baik untuk dia