Friday, July 17, 2009

Cara menjimatkan minyak kereta or apa-apa saja kenderaan

Aku banyak la belajar pasal kereta ni. Aku belajar dari ayah aku (pakcik Aziz) and pakcik aku (Ayah Su sebelah mak aku) dan kawan aku (Dilla).

- Ayah punya idea: bawak kereta jangan laju. Mesti kurang dari 80 kilometer per jam. Kalau bawak kereta laju, kereta pakai minyak dengan banyak.

Alasan dari otak aku: ces cakap je la ayah takut aku bawak laju. Takut aku accident, ye la aku kan anak pompuan tunggal dia (perasan la pulak, memang semua ibu bapa sayang anak lah)

Lawak jenaka aku: masa kat highway, try bawak tak sampai 80 km/jam dengan jalan yang boleh muat 1kenderaan je tuk setiap hala. Huahaha mesti bengkak je hati pemandu kat belakang, apa ingat ko punya kereta tu trailer ke, lembab nak mampus!@#$&^%$#

Ayah Su punya pendapat: Cuba pastikan tangki minyak kereta sentiasa full/ penuh.

Alasan dari otak aku: takut abis minyak kat highway sebab time aku ikut Ayah Su aku ni, kitaorang on the way to KL from KB.

Lawak jenaka aku: Kalau jumpa stesen minyak je, isi, jumpa je isi. Walaupun tak sampai lima hinggit isi minyak kereta.

Dilla punya geliga: jangan pasang air-cond.

Alasan otak aku: hisk budak ni, kata je la hang tak tahan sejuk. Huhuhu aku kepanasan looo.

Lawak jenaka aku: ha try la buka tingkap kat jalan sesak ni, sudut asap je lah nanti. Gerenti serobong hidung tu ada taik hidung warna hitam. Hahaha.

*Aku punya idea: aku selalunya memang takkan follow idea diorang kerana aku suka drive 100-120km/jam. Tak suka buka tingkap coz aku suka dengar lagu, kalau buka tingkap kurang dengar music and takkan la nak memekak sampai orang dengar. Kena la hormat pemandu yang lain, karang ada yang kata berlagak pulak macam aku sorang je ada radio! Lagipun kat bandar memang banyak pencemaran. Yang ayah Su punya idea, pulak memang aku malas nak ikut coz aku sekali isi RM50, so bila dah nak dekat kering baru aku pegi isi balik. Malas aku nak melawat banyak kali stesen minyak nih.

2 comments:

Kaseh Esmiralda said...

hakhakhak~ Kaseh pun penah dpt idea cmni gak dr org sekeliling...

jgn bwk laju~ ini mak punye idea. (sbb dia tahu aku bwak kete laju. biasala, dia risau kan. sy plak stok 100km/j bile memandu. hehe~)

jgn kasi tank minyak kering~ ni idea sorang member. pon aku x pakai coz x kuasa nak isi myk byk kli. dh kering baru pi isi la...

jgn psg aircond?~ blehlah diterima pakai. kdg aku praktikkan gak klu agak2 dh sengkek di hujung bln... hahaha~

YONG JIAO XIU said...

hehehe bla tdesak baru blh ikut idea mereka ni.hahaha