Monday, May 30, 2011

Ketika tiba musim cuti sekolah, jalan akan jammed kat kelantan



tak de isu aku hari ni.
hari ni aku mulakan hari aku agak lambat dari biasa. Aku cuti hari ni. So lepak lah kalau lambat sikit memulakan hari aku. Mula-mula terfikir nak keluar rumah pukul 9 pagi memandangkan sekarang cuti sekolah. risau payah untuk mendapatkan parking kereta. Biasalah kat kelantan ni, hmm or mana-mana negeri kot... bila saja cuti sekolah, jalan akan sesak dari biasa.
begitu lah keadaan di kelantan ni. bila tibanya cuti sekolah, mula la berlakunya kesesakan jalan raya. kadang-kadang sampai berjam-jam. tension aku. Selalunya bila tiba cuti sekolah, aku tak akan keluar ke bandar, cukup sekadar ulang-alik ke tempat kerja saja. Malas nak menambahkan kesesakan jalan raya.
Semestinya faktor kesesakan pada musim cuti sekolah kerana:-
  1. pakat orang nak bercuti bersama keluarga. terutama sekali bagi anak-anak yang bersekolah, time ni la mereka nak bercuti.
  2. balik kampung pun jadi faktor jugak, terutama yang tinggal di bandar KL, mesti time ni nak menyesakkan jalan negeri kelahiran masing-masing
  3. Sebab kenduri-kendara. Tahu-tahu saja la, time cuti sekolah memang sinonim dengan kenduri kawin, pakat orang nak buat kenduri kawin time cuti sekolah. Kenapa macam tu? sebab saudara mara dapat berkumpul terutama sekali jika yang mempunyai anak sekolah, takkan la time hari sekolah, gerenti la tak nak ponteng sekolah sebab kenduri kawin kan. Cuba bayangkan...kalau buat time hari sekolah, grenti la pelajar tak boleh cuti sesuka hati, kena ada surat tunjuk sebab segala untuk cuti time hari sekolah. Kalau pengantin tu ada ramai anak saudara yang bersekolah, yang bersekolah asrama? takkan nak ponteng kan. kalau ponteng... berapa ramai yang akan ponteng. kalau anak saudara ada 31(macam aku ni, sepupu ada 31orang, mak bapak/pakcik makcik jadi 10 orang----ramai tak?hehehe), semua pakat ponteng, tambah mak bapak mereka/adik beradik n ipar yang bakal ponteng kerja. mesti la ramai nak ponteng tu. tu tak termasuk nak cari tukang masak jiran tetangga menolong lagi. Susah la kan.
  4. Ok back to the story lah...jalan bertambah jammed bila time hujung minggu bila ramai orang datang untuk membeli-belah(terutama sekali kat kelantan ni-mereka suka serbu GOLOK, RANTAU PANJANG, WAKAF CHE YEH dan PASAR SITI KHADIJAH)
Kes jalan jammed ni bertambah teruk bila tibanya Hari Raya..tak kira hari raya haji atau puasa. Maklum la, kat kelantan ni perayaan hari raya haji memang meriah sangat. Sambutan macam hari raya puasa jugak. Raya sampai ke malam dok ziarah rumah orang, sebab jamuan makan daging. Siap buat barbecue lagi dengan daging-daging tu+ dengan seafood gan ayam+bihun/mee/nasi/kueteau goreng. Tak pun hidangan sup tulang. hehehe..membuatkan aku tak sabarr nak sambut raya haji...
Dengan bunga api or meriam buluh still je ada time raya haji..meriah tak?

2 comments:

Ain Zulaikha said...

betul betul.. tadi masa nak balik kolej, terpaksa lalu ikut jalan jauh sebab tempat yang dekat tu jem habis.. rasa macam nak turun makan jap je time kat tempat jem tu hahahahha..

YONG JIAO XIU said...

hahaha tu la. rasa rimas dok dlm kereta lama2 terkurung. lom lagi kira pasal nak kena tekan break or minyak. takut accident lah. tension je klo kena hidup dlm jam.