Tuesday, May 31, 2011

SOME WEIRD QUESTIONS

This is a forwarded message I got and I want to share it with you guys...have you ever think about this, whenever you come across it in books or even when people talk or when you say it? Let's see the words we use in our life..er should I say without we think about it. We use it when others use it, right?

**********
Why is it that people say they "slept like a baby" when babies wake up every two hours?



If a deaf person has to go to court, is it still called a hearing?




Why do we press harder on a remote control when we know the batteries are flat?


Why do banks charge a fee on "insufficient funds" when they know there is not enough?


Why does someone believe you when you say there are four billion stars, but check when you say the paint is wet?


Why does Superman stop bullets with his chest, but ducks when you throw a revolver at him?


If the temperature is zero outside today and it's going to be twice as cold tomorrow, how cold will it be?


If it's true that we are here to help others, what are the others doing here?


Do married people live longer than single ones or does it only seem longer?


Did you ever stop and wonder......

Who was the first person to look at a cow and say, "I think I'll squeeze these pink dangly things here, and drink whatever comes out?"


Who was the first person to say, "See that chicken there... I'm gonna eat the next thing that comes outta it's bum."




Why do toasters always have a setting so high that could burn the toast to a horrible crisp, which no decent human being would eat?




Why is there a light in the fridge and not in the freezer?




Why do people point to their wrist when asking for the time, but don't point to their bum when they ask where the bathroom is?





Can blind people see their dreams? Do they dream??


If quizzes are quizzical, what are tests?


If corn oil is made from corn, and vegetable oil is made from vegetables, then what is baby oil made from?


If electricity comes from electrons, does morality come from morons?


Why do the Alphabet song and Twinkle, Twinkle Little Star have the same tune?


Stop singing and read on . . . ..



Did you ever notice that when you blow in a dog's face, he gets mad at
you, but when you take him on a car ride, he sticks his head out the window?

Does pushing the elevator button more than once make it arrive faster?


Do you ever wonder why you gave me your e-mail address in the first place?

Monday, May 30, 2011

Ketika tiba musim cuti sekolah, jalan akan jammed kat kelantan



tak de isu aku hari ni.
hari ni aku mulakan hari aku agak lambat dari biasa. Aku cuti hari ni. So lepak lah kalau lambat sikit memulakan hari aku. Mula-mula terfikir nak keluar rumah pukul 9 pagi memandangkan sekarang cuti sekolah. risau payah untuk mendapatkan parking kereta. Biasalah kat kelantan ni, hmm or mana-mana negeri kot... bila saja cuti sekolah, jalan akan sesak dari biasa.
begitu lah keadaan di kelantan ni. bila tibanya cuti sekolah, mula la berlakunya kesesakan jalan raya. kadang-kadang sampai berjam-jam. tension aku. Selalunya bila tiba cuti sekolah, aku tak akan keluar ke bandar, cukup sekadar ulang-alik ke tempat kerja saja. Malas nak menambahkan kesesakan jalan raya.
Semestinya faktor kesesakan pada musim cuti sekolah kerana:-
  1. pakat orang nak bercuti bersama keluarga. terutama sekali bagi anak-anak yang bersekolah, time ni la mereka nak bercuti.
  2. balik kampung pun jadi faktor jugak, terutama yang tinggal di bandar KL, mesti time ni nak menyesakkan jalan negeri kelahiran masing-masing
  3. Sebab kenduri-kendara. Tahu-tahu saja la, time cuti sekolah memang sinonim dengan kenduri kawin, pakat orang nak buat kenduri kawin time cuti sekolah. Kenapa macam tu? sebab saudara mara dapat berkumpul terutama sekali jika yang mempunyai anak sekolah, takkan la time hari sekolah, gerenti la tak nak ponteng sekolah sebab kenduri kawin kan. Cuba bayangkan...kalau buat time hari sekolah, grenti la pelajar tak boleh cuti sesuka hati, kena ada surat tunjuk sebab segala untuk cuti time hari sekolah. Kalau pengantin tu ada ramai anak saudara yang bersekolah, yang bersekolah asrama? takkan nak ponteng kan. kalau ponteng... berapa ramai yang akan ponteng. kalau anak saudara ada 31(macam aku ni, sepupu ada 31orang, mak bapak/pakcik makcik jadi 10 orang----ramai tak?hehehe), semua pakat ponteng, tambah mak bapak mereka/adik beradik n ipar yang bakal ponteng kerja. mesti la ramai nak ponteng tu. tu tak termasuk nak cari tukang masak jiran tetangga menolong lagi. Susah la kan.
  4. Ok back to the story lah...jalan bertambah jammed bila time hujung minggu bila ramai orang datang untuk membeli-belah(terutama sekali kat kelantan ni-mereka suka serbu GOLOK, RANTAU PANJANG, WAKAF CHE YEH dan PASAR SITI KHADIJAH)
Kes jalan jammed ni bertambah teruk bila tibanya Hari Raya..tak kira hari raya haji atau puasa. Maklum la, kat kelantan ni perayaan hari raya haji memang meriah sangat. Sambutan macam hari raya puasa jugak. Raya sampai ke malam dok ziarah rumah orang, sebab jamuan makan daging. Siap buat barbecue lagi dengan daging-daging tu+ dengan seafood gan ayam+bihun/mee/nasi/kueteau goreng. Tak pun hidangan sup tulang. hehehe..membuatkan aku tak sabarr nak sambut raya haji...
Dengan bunga api or meriam buluh still je ada time raya haji..meriah tak?

Sunday, May 29, 2011

Five Reasons why Allah uses problems


I got this message from my friend. I want to share this information with you all. Let's think about this. Hopefully this will motivate us and we can learn something from this message.




The problems you face will either defeat you or develop you – depending on how you respond to them. Unfortunately, most people fail to see how Allah wants to use problems for good in their lives. They react foolishly and resent their problems rather than pausing to consider what benefit they might bring.
Here are five ways Allah wants to use the problems in your life:


1. Allah uses problems to DIRECT you.
Sometimes God must light a fire under you to get you moving. Problems often point us in a new direction and motivate us to change. Is God trying to get your attention? “Sometimes it takes a painful situation to make us change our ways.”


2. Allah uses problems to INSPECT you.
People are like tea bags…if you want to know what’s inside them, just drop them into hot ever water! Has God tested your faith with a problem What do problems reveal about
you? “When you have many kinds of troubles, you should be full of joy, because you know that these troubles test your faith, and this will give you patience.”


3. Allah uses problems to CORRECT you.
Some lessons we learn only through pain and failure. It’s likely that as a child your parents told you not to touch a hot stove…. But you probably learned by being burned. Sometimes we only learn the value of something… health, money, a relationship.. .. by losing it. “It was the best thing that could have happened to me, for it taught me to pay attention to your laws.”


4. Allah uses problems to PROTECT you.
A problem can be a blessing in disguise if it prevents you from being harmed by something more serious.. Last year a friend was fired for refusing to do something unethical that his boss had asked him to do. His unemployment was a problem – but it saved him from being convicted and sent to prison a year later when management’s actions were eventually discovered. “You intended to harm me, but God intended it for good…”


5. Allah uses problems to PERFECT you.
Problems, when responded to correctly, are character builders. God is far more interested in your character than your comfort. Your relationship to God and your character are the only two things you’re going to take with you into eternity. “We can rejoice when we run into problems…they help us learn to be patient.. And patience develops strength of character in us and helps us trust God more each time we use it until finally our hope and faith are strong and steady.”
Here’s the point:


God is at work in your life – even when you do not recognize it or understand it.
But it’s much easier and profitable when you cooperate with Him.


“Success can be measured not only in achievements, but in lessons learned, lives touched and moments shared along the way”


Allah Knows Best…


Saturday, May 28, 2011

NIRVANA and green bag...


Ok aku tak ada cerita yang menarik nak tulis. Hari ni aktiviti aku cuma membaca...(kerja aku memang membaca saja) and beli barang dapur dengan mak aku.
So bermula la kisah masa nak membeli barang dapur kat NIRVANA, jangan salah faham, ini adalah salah satu tempat nak membeli belah untuk keperluan. Macam tesco, mydin, the store jugak. Entah kenapa mak aku ni tetiba nak pergi Nirvana. Aku sebenarnya lagi suka shopping kat tempat aku biasa shopping. Kalau aku tak sibuk, boleh la shopping kat mana-mana suka-suka mencari barang macam program tv tu, yang ada pertandingan cari barang kat supermarket. Tapi aku turutkan jugak mak aku nak ke sana. Anak yang mendengar kata la katakan. (ye ke dengar kata?)
Nirvana ni dekat depan dengan Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian je. So aku pun masuk dengan green bag( beg isi barang sendiri) yang digunakan untuk MENGURANGKAN PENGGUNAAN PLASTIK. Ada la minah gemuk yang kerja kat situ yang kerja dia mengecop resit beli, bahasanya punya la MELAMPAU.
dia cakap apa yang sampai aku bengang dengan dia?
Dia cakap 'kak simpan beg ni kat kaunter simpan barang, kat sini ada plastik lagi tak payah nak bawak beg'.
Selamat la aku tengah takde mood nak bergaduh (macam la aku reti bergaduh hehehe).
Geram aku, bodoh ke apa budak tu, ada pulak fikir pasal aku ingat kat Nirvana tu takde plastik. hello! you ni macam sekolah takat darjah 6 je, tak reti kempen kerajaan suruh kurangkan penggunaan plastik ke?. Dah la tu, tak reti nak mesra pelanggan.
hmm tapi aku rasa budak darjah 1 pun tahu pasal green bag.
Yang pengurusan Nirvana tu sendiri langsung tak sokong seruan kerajaan pasal green bag. Diorang lagi sanggup MEROSAKKAN BUMI DENGAN PLASTIK DAN BELI PLASTIK DARI SOKONG KEMPEN SELURUH DUNIA NI. Memang aku rasa diorang ni tak bertamadun lah. Risau sangat barang dia kena curi. Apa kes ada bar code gan alat penggera. hmm aku tak tau la pulak kalau kat Nirvana tu, alat pengesan barang seludup tak bayar tu sebenarnya tak berfungsi.
kat kelantan, kitaorang masih ada kaunter simpan barang, sebab diaorang takut kita curi barang.

Friday, May 27, 2011

apasal list follower aku boleh hilang?


aktiviti biasa time hujung minggu...balik kampung.
tapi ada satu yang luar biasa pasal blog aku. aku rasa blog lain pun ada problem macam aku ni jugak, sebab time aku buat lawatan tadi. kebanyakkan blog tak dapat access dia punya followers. aku pun sama, aku try nak masuk blog follower, tapi cari punya cari, tak jugak keluar. benda ni berlaku dah seminggu kot. problem betul...
tak de notice pulak cakap pasal kehilangan follower list ni. mula-mula aku click pakai segala errr...hmm dari modzilla, nescape, chrome dan flock semua tak de keluar jugak follower. aku try check kat setting la, design la. tapi tak jugak jumpa punca penyakit dia. so aku try la survey blog lain, ada la 3 blog yang takde list follower.

Thursday, May 26, 2011

26 may 2011 11.16pm
tempah ruang entry for today. esok tulis. tired, not enough sleep-baru lepas exam, semalam bantai study, sampai kurang tido. biasa la study last minutes.

Tuesday, May 24, 2011

Stink bugs attack in US

pepijat yang berbau busuk serang kawasan tanaman di US, orang kelantan panggil kesing....
stink bug/pepijat ini telah merosakkan banyak tanaman di US. click di situ untuk masuk blog.

Monday, May 23, 2011

Kelantan - teratas Liga Super


Ok perlawanan kelantan semalam 22 May 2011, ahad, aku tak nak mengulas lanjut. Cuma hmm kelantan seri 2-2 dengan skuad harimau muda A. Tak apa lah, geng muda sebab tu la lagi ligat kejar bola. hehehe. Tapi kelantan pun not bad, hebat macam selalu.
Dan membanggakan bila kelantan berada di tempat teratas liga!!!! Alhamdulillah
Hmm semoga masa perlawanan akhir nanti kelantan menang! Seperti yang Kecik cakap, aku rasa peluang kelantan menang amat tinggi. Semoga pemain Red Warrior tak mengecewakan peminat mereka.

Baju t-shirt kebangsaan- belang harimau

Hahaha memang kelakar jugak kalau pikir-pikir. Ingat kat sekolah je ada baju t-shirt pasukan untuk sukan, or badan beruniform. Sekali untuk ahli kebangsaan pun ada jugak!
Baju t-shirt bawah TM ni warna oren belang hitam macam kulit harimau.
Aku dah ada baju ni! hahaha bagi warga Kolej Keris Mas, Universiti Kebangsaan Malaysia tahun 2007, mereka semua ada baju t-shirt ni. Masa tu memang tahun baju harimau ni timbul bila skuad negara ke pertandingan peringkat antarabangsa memakai baju harimau ni. Dan aku memang cukup bangga bila memakai t-shirt kolej aku ni sebab baju dia sebijik macam baju skuad negara. Macam aku pun salah seorang ahli sukan negara jugak. hahaha so proud lah nak sarung baju ni.
Baju ni warna oren sebab tema warna kolej Keris Mas memang Oren. Setiap tahun dapat T-shirt oren. Tapi aku amat bangga dengan tahun 2007 lah, sebab dia sama gan skuad negara punya baju.

Aku jumpa lelaki ini...

penuh bercahaya ketenangan memancar..


Aku jumpa lelaki ini...
lelaki macam mana?
lelaki berwajah penuh ketenangan...
Aku akan panggil golongan ini, manusia berwajah dan berhati bersih. Bila je tengok wajah dia, air muka dia... aku sebut..'subhanallah' Maha Suci Allah...
Rasa tenang jiwa bila tengok wajah ni, walau dari jauh. Aku baru terjumpa wajah lelaki begini setakat ini baru 2 kali. Yang perempuan pula, jejak sampai 6orang. Subhanallah...
Tadi aku bertembung kereta dengan lelaki ini, tapi memang la, hati aku terus terkaku seketika. rasa tenang je...
Yang sebelum ni, lagi la... aku dapat tengok amat dekat dalam jarak 6meter je kot. Tanpa halangan langsung. Tenang sangat, masa tu dia gan family dia. Rasanya dalam umur belasan tahun lagi. Tapi memang wajahnya amat selesa hati memandang. Tapi takde la aku tenung sampai tak berkelip mata.
Yang perempuan pulak, satu wajah ni...muka dia mirip dengan pelakon lelaki yang selalu berlakon jadi ustaz tu... er aku tak ingat nama lah. tapi dia ustaz dalam cerita puaka niang rapik. Aku panggil pelakon ni, ustaz amirul. hehehe. Yang ni sorang budak yang amat best mata memandang, tenang je hati aku bila tengok muka budak perempuan ni.
Satu harapan aku, jangan la diorang ubah gaya hidup diorang, sebab apa yang diorang amalkan sekarang tergambar pada wajah mereka. A slightest mistake, salah sikit je, habis la air muka mereka ni. Aku doakan mereka ni 'Ya Allah, semoga air muka mereka tidak akan berubah, semoga lebih menyinar. Semoga seri ketenangan wajah mereka menjadi penambat hati ibu bapa, dan semua orang yang berada disekeliling mereka... seperti mereka menambat hatiku untuk lembut hati memandang mereka..Amin...'
Aku betul-betul nak wajah seperti mereka tapi sekarang ni sudah terlambat, walau aku mengikut amalan yang mereka ni buat. Tetapi apa yang dah aku jalani sepanjang hidup aku sebelum ni sudah ternampak pada wajah aku. Hati aku rasa amat sayu..sedihnya.


P/S: Kecantikan sahaja tidak cukup kalau tanpa menjaga hati dan amalan kehidupan. Semuanya amat terjelas pada wajah manusia. Amat jelas.. ada yang kelihatan cantik dan kita puji dia cantik tapi langsung tak bercahaya, tak menyentuh ke dasar hati orang yang melihatnya, setakat cantik dimata sahaja. Ada berwajah biasa, tetapi sentuhan air mukanya membuatkan hati tersentuh dan terpaut.

Esok kena pergi kursus la pulak.

Sampai kejung sebab banyak kerja sangat nak kena buat.

So esok aku tak ada dah nak berblogging ni kot. sebab esok aku kena pergi kursus kat Terengganu selama 3hari. Hari khamis nanti baru balik. I'll miss my blog...ni pun dah rasa rindu ni...
hari ni amat busy gila lah. Sampai aku nak angkat kepala dari laptop aku pun macam tak menyempat dah. Time rehat pun tak makan. Orang belanja pun aku tak sempat nak makan. Last sekali nasi ayam orang belanja tu aku tapau wat balik makan kat rumah. Asyik la tangguh nak balik. Konon nak balik awal la sikit ari ni. Adeh, sekali kena lewat gak.
Segala report nak hari ni. aku kena siapkan 6 reports, pastu kena kemaskini files bagai. huhuhu. Kaki aku ni memang pantas la berjalan, lagi laju dari orang lelaki kot.
Kengkawan yang datang bertenggek kat meja aku pun aku borak tak angkat muka kat diorang. Sebab nak kejar 6 report sebelum balik. huhuhu. semput aku. Atas meja aku tu memang serabut dengan segala barang. Kejap-kejap ada orang datang mintak tu, kejap-kejap orang datang mintak ni. huhuhu memang la semput hari ni.
Macam tau-tau aku tak de esok, so arin ni dera aku cukup-cukup. hehehe memang la diorang tau sebab dah terpampang nama aku kena kursus 3hari. Ada lagi yang nak mengenakan aku. Aku kena isi slot orang yang aku sebenarnya takde kaitan langsung! bengang gak aku ni. Aku yang bujang lagi innocent ni memang wat muka innocent habis dah. Kena buli aku sebab aku sorang je bujang kat situ.
Ni masalah bila jadi bujang, semua kerja nak lambak kat aku. Aku yang tak ada kaitan kena wat report dia. Dia yang jadi setiausaha, aku kena ambik alih kerja.
All in all, aku tak tau nak rasa apa. selamat la sekarang ni, aku memang rasa penuh tenaga. tak letih. kenapa ye? tapi memang syukur alhamdulillah kerana aku dapat kesihatan dan tenaga yang banyak. hehehe.
preparation untuk cabaran masa depan aku..yeah, fighting!!!!go yong go!.

Sunday, May 22, 2011

Nak belajar buat picture macam Ain Zulaikha


Tadi baca entry Ain Zulaikha pasal cara nak wat lukisan comel cam dia buat tu. Ari tu pun memang ada tanya. Tapi otak aku blur bila dia sebut pasal tablet dalam paint. Kalau perkataan paint tu memang aku tau, sebab semua komputer or laptop grenti akan disediakan sekali dengan paint. Sekali pikir tablet tu ubat kot. Sebab selalu sebut ubat je yang bentuk tablet. Dua kali pikir, maybe Ain tersalah eja table jadi tertambah 't' kat belakang 'table'.
Tapi aku try jugak belek kat paint tu, kot ada terselit word 'tablet'. Tapi memang takde. Ok aku tinggalkan dulu lah, bab belajar paint cam ain. Ain ada sebut yang dia kena scan gambar dulu pastu guna tablet dalam paint. Bab scan ni yang aku agak malas, yang menyebabkan aku bertangguh nak try buat (Padahal boleh je guna gambar sedia ada kan.hehehe.)
Tadi, Ain wat entry khas pasal lukisan comel dia so aku pun dengan terujanya try nak tengok tablet bentuk macam mana yang dalam paint tu. So aku try la download software dia. Study sikit-sikit pasal tablet ni, tapi, entah apa yang aku download, aku nak try suma la kot. Satu video tu tunjuk cam dia guna gaya Adobe pulak. huhuhu aku paling tension kalau nak guna Adobe, dulu pun lembab aku nak wat.
Ain kata mudah je. Aku belum pun install, download dulu. Sebab aku sedar, aku ada exam hari KHAMIS ini! Sempat lagi aku nak study pasal picture ain. Apa la otak aku ni, ni kes nak mengelak pikir exam la ni. Tinggal je 3 hari sebelum exam, study habuk pun tak. huhuhu. Semoga aku berjaya..Amin...
er tapi kan...tapi kan...kan ke tablet tu macam papan lukis? bukan sesuka hati install? kena beli dulu tu aku rasa... kalau install tapi tablet tak ada macam mana kan?huhuhu. tak jadi jugak aku nak belajar buat. huhuhu. Tu la buta perkataan komputer sangat. Adeh laaaa...

Saturday, May 21, 2011

no reason...



















I find no reason to keep refreshing the dashboard. No one post anything, I really hope someone could comforting me with their writing.

Should I tell that now, I think I'm obsess with blogging?

Not really, actually I feel a bit nervous about Monday. Huh, I need to present a paper work and I haven't the slightest idea what to do.

Which language should I use? English or Malay? Am I thinking to much? I always look at the trifles.

huh really.... I don't know.

Friday, May 20, 2011

Kenapa aku malas?


Kenapa aku malas?
Apa aku dah buat sepanjang hari ni?

Aku rasa aku makin malas. Entah la, assignment aku belum sentuh lagi. Official job aku pun memang menimbun. Tapi aku memang takde hati nak buat. Sepanjang hari ni aku online je.
Aku tengok cerita 49 days untuk episod 19 yang baru diupload kat jacinda.com.
Lepas tu, aku melangut je, baca novel online. Hmm aku ada je novel baru, aku baca skip sikit-sikit. sebab otak aku asyik fikir assignment gan paper yang kena check nih. Minggu depan kena kursus. Ahad dah kena booking untuk kemaskini file segala sebab ada orang atasan nak turun check hari selasa ni. Selamat la aku,selasa dah kena pegi kursus. hehehe.
Kononnya nak kemas bilik yang memang serabut dah aku nak tengok. Kemas punya kemas, macam aku sepahkan balik ada lah.

Thursday, May 19, 2011

Miss you so much Black Butler!!

Please meet a very talented butler who knows to do almost everything and come in a flash when he hears his master summons. my new favourite manga now!
Perkenalkan kat semua, si cute Kero-chan dalam Card Captor Sakura one of my fav anime. Cute kan...kan...


Korang suka tak baca manga? Bukan majalah hiburan yang aku rasa macam nak tayang body, gamaknya kalau kat malaysia ni takde tapisan jawabnya boleh jadi majalah porn kot. hahaha.
Ok go back pada aku punya topik. Manga... or maybe Anime... aku ni dulu memang hantu anime. Yang dok tido pun aku bangkit je kalau adik aku cakap 'Dragonball z dah start dah'. Selain tu aku suka 'Card Captor Sakura'(favourite aku sebab ada kero-chan yang comel tu, pastu gaya sakura bila sebut 'iyyyeeee' n time dia bergaduh gan abang dia yg amat kacak dan pandai buat kerja perempuan), 'Bleach'(masih ditayangkan kat ANIMAX, 'shaman king', 'Sailormoon'(aku grenti memang ramai peminat Sailormoon nih walau dah lama tak muncul kat tv kan, last sekali masa aku form 3 ke 4 kot. agak-agak budak zaman sekarang kenal tak cerita ni?.hehehe), 'Fullmetal Alchemist' (masih ditayangkan kat ANIMAX), D.N.Angel(yang paling favourite kot pendek je, tak sampai 30 episod kalau tak silap aku), Tsubasa Chronicle (Sambungan Card Captor Sakura yang berada di zaman lain, Sakura jadi puteri yang hilang ingatan. yang ni pun favourite aku jugak), slam dunk(yang ni grenti la paling ramai peminat, termasuk la aku tapi dah stop dah main kat ANIMAX gan jalan cerita tergantung, yang buatkan aku nyampah jugak gan astro nih!sakit jiwa, elok-elok nak g bertanding, abis takat tu je!@#$%). OK dah letih nak letak senarai panjang-panjang. Kalau pakai kertas, grenti cukup gak 3helai nak letak senarai anime or manga aku tengok or baca ni.

Now favourite Anime aku adalah Black Butler yang dulu pernah ditayangkan kat astro ANIMAX channel 715. Aku suka tengok wajah handsome Butler yang dipanggil Sebastian tu memang kacak bergaya and very talented in almost everything.
Pelukis dia nama Kuroshitsuji. Dari nama pun boleh tahu yang dia orang Jepun.
Kenapa aku rindu gan Black Butler ni?
Setelah 2bulan tanpa manga sebab (aku cuma agak/probably) tsunami kat Jepun hari tu. So hari ni aku dapat baca balik manga dia.
Apasal aku baca manga? tv dah tak best ke? Kalau baca yang kat atas tu, ayat aku 'yang dulu pernah ditayangkan' cerita kat tv dah habis dah. huhuhu. So aku yang memang gian gan anime ni nak tahu cerita selanjutnya, so aku baca je manga dia.
Nak nanti cousin aku pas kat aku manga naruto or suruh dia amik manga Black Butler ni, jawabnya berkurun. So aku pun cari sendiri je, lagi mudah.(apasal la aku bangang sangat suruh dia cari, padahal aku pun ada internet kan)Tapi aku rasa cam lain je jalan cerita kat tv gan manga dia nih.


Trigun- dah terpampang dah kat situ kan. Antara anime yang aku tengok.


Princess tutu-kisah penari-penari yang comel dan cute, kacak kot hehehe. Ada si tukang tulis cerita dalam anime ni.

Lain- mula-mula roomate aku sebut aku ingat' 'lain' yang bermaksud berbeza dalam bahasa melayu tu. hehehe
conan- tak payah aku cakap la, grenti ramai tahu. aku paling suka bila dia berubah dewasa.hehehe handsome.
yang ni lagi tak payah cerita. grenti la korang tau. terutama peminat bola keranjang kan. aku rasa ramai yang suka bola keranjang sebab pengaruh cerita ni.

Wednesday, May 18, 2011

Aktiviti sekarang- menonton cerita korea 49 days



Aktiviti aku sekarang adalah menonton cerita korea. Sudah lama aku tinggalkan tabiat ini. Seingat aku, pada tahun ini masih belum lagi aku menonton cerita korea online.
Kenapa aku ubah tabiat aku ini?
Sebenarnya aku tertengok cerita ni kat tv. tapi tu lah, nama saja astro, ingat cepat lah habis semua episod. rupa-rupanya terpaksa juga aku jenuh menuggu. Aku sekarang menonton cerita 49 days. Aku bukan penghafal jadual cerita seperti emak aku, jadi aku tak tahu berapa kali seminggu cerita yang aku tertengok ini dimainkan. (Mak aku sudah dipengaruhi unsur korea. Siapa mengajar ni? Aku la tu. Sampai sekarang melekat kat HDOne, dah tak boleh ubah dah, untung lagi sebab ada alih bahasa, memandangkan mak aku tak pandai bahasa inggeris, lagi la dia melekat depan tv.)
Jadi untuk melepaskan geram dan keinginan aku untuk mengetahui cerita penuh ni, terpaksa la aku menonton di dalam internet.
Selalunya aku menonton di mysoju. Aku grenti, memang peminat korea, jepun, taiwan gan cina tengok kat sini.
Tapi aku mula rasa tension sebab terpaksa buffer dengan lama atau pun menghadapi masalah untuk buffer, memandangkan tak semua cerita tu asal dari website sama. Mysoju cuma menyalurkan saja, bukan tukang upload cerita.
So aku beralih arah kepada 'jacinda' sebuah website yang turut menayangkan cerita-cerita korea,jepun,taiwan, cina dan dia turut menyelitkan cerita inggeris. serta video lawak. so aku pun tengok la kat sini.
Tapi still la frust even dia lagi pantas dari HDOne nih. Sebab cerita 49days ni cerita baru, bukan semua episod ditayangkan kat tv lagi. Cuma diupload stakat episode 18, tinggal lagi 2, website owner janji,kalau dimainkan kat tv, dia terus upload.

PERASAAN AKU DENGA PERLAWANAN BOLA--KELANTAN VS N. SEMBILAN 10 MEI 2011


11 May 2011, 11.57 p.m

C

cop tempat untuk hari ni,sok aku post. Ngantuk lagi ni..

UPDATE: 12 May 2011 8.40 a.m.
semalam mengantuk so tak sempat nak buat posting.
Nak cerita pasal bola yang mungkin dah basi ni. Tapi aku still nak mengulas pasal bola KELANTAN LAWAN NEGERI SEMBILAN PADA 10 MAY 2011 bagi pihak aku pulak. ini perasaan aku ya...
pengadil giler ke apa? off side? Mangkuk plastik, sepatutnya semua pengadil bersidang tuk pecat that stupid idiot pengadil. Ulang tayang balik patutnya video tu, semua orang pertikai weh. Pecat that stupid pengadil!!!! Sakit gila hati, saja la tu dengki khianat kat Kelantan, tak nak kasi kelantan menang. Sepatutnya ulang tayang balik video tu, kalau pengadil tu salah; kick him out! dan bagi balik mata kemenangan kat kelantan, apa kes, ada teknologi tapi tak pakai kan? tak guna la ada video, kalau hati manusia yang diambil kira, benda ni jelas sangat objektif bukan subjektif yang melibatkan hati manusia, kalau dah gol dan bukan off side tu, bagi balik mata. bukan semua pakat pejam mata, sepatutnya pengadil pun kena ada wakie takie kot. biar, bila diorang buat salah masa keputusan, orang yang berkawal kat atas, or yang awasi video, yang nampak jelas kejadian kat padang boleh nak tegur terus. Ni sekarang salah sapa ni, Kelantan seri semalam. Sakit hati nak watch kalau macam ni. huh! hate it so much!
Perangai pengadil tu sama gan YAHUDI LAH, cuma dia punya perangai peringkat kecik, yahudi peringkat antarabangsa(penipuan yang jelas dimata dunia, padahal satu dunia tahu yang dia salah! tapi dia berkuasa), dia ni pulak (PENGADIL TU) pringkat kebangsaan, menipu yang jelas tak leh nak tutup dah nampak yang dia tu menipu, nak tipu penonton/peminat bola seluruh MALAYSIA!
2 KALI DIA TIPU!!!! 2X !!! JELAS SANGAT!!!! tolong la, somebody dalam FAM, ambil tindakan kat Pengadil/penjaga line tu. AKU BENCI DIA!!!
MANGKUK BODOH, aku rasa nak belasah kot MANGKUK TU. REZEKI YANG DIA MAKAN TU KIRA TAK BERKAT SEBAB ANIAYA ORANG! dia buat depan berjuta-juta penonton bola kat Malaysia. Tau la KELANTAN NI TERLEBIH TERER, jangan la buat gaya cam gitu. Itu nampak jelas tahu! Hakikat yang kebenaran depan mata tapi cuba nak deny. macam orang bodoh nak tipu orang pandai lah. Selamat la ORANG PANDAI (KELANTAN) boleh bersabar, even hati panas menyumpah. GAMAKNYA KALAU LEBIH DARI 1000 ORANG DOK MUNYUMPAH PENGADIL TU, DOAKAN DAPAT BALASAN, InsyaAllah, memang bakal kena hukum la tu. DAN AKU AMAT YAKIN LEBIH DARI 1000 ORANG YANG MENYUMPAH DAN DOAKAN PENGADIL TU DAPAT BALASAN!!!! sepatutnya KELANTAN DAPAT 2-0. Boleh tengok yang Pengurus Selangor Bertepuk tangan sebab happy Kelantan seri. Kalau Kelantan menang dalam perlawanan, gerenti la KELANTAN DUDUK DALAM SENARAI TERATAS LIGA KAN!
dan BOLEH NAMPAK JUGAK, DATUK ANUAR MUSA BERCEKAK PINGGANG TAK PUAS HATI DENGAN PENGADIL. dia bukan tak puas hati dengan pemain, sebab dia tahu kehebatan pemain kelantan.
In a nutshell, BANYAK YANG PERLU DIBAIKI DALAM SETIAP PERLAWANAN-TERUTAMA DENGAN PENGADIL-PENGADIL YANG MEMPUNYAI PERASAAN YANG AMAT SUBJEKTIF, YANG SELALU BERTINDAK MENGIKUT PERASAAN DALAM MENGADILI PERLAWANAN. JADI FAM PERLU MENGAMBIL TINDAKAN YANG SEWAJARNYA. DAN GUNAKAN LAH TEKNOLOGI YANG ADA UNTUK MEMASTIKAN KEPUTUSAN PERLAWANAN ADALAH BERSIH. BUKAN HANYA BERDIAM DIRI.

aku amat sayang sangat dengan buku aku!!! I LOVE MY BOOKS!

entry aku yg asal tarikh 12 hb Mei 2011 yang hilang tu dah muncul balik. so aku post sekali lagi.


buku aku tak ada la banyak sampai boleh buka library, tapi setakat suka-suka saja. Rak atas sekali sebelah kiri; buku campuran religion, English, Malay. rak tengah cuma novel melayu. rak bawak sekali novel inggeris. rak tepi dia tu bawah sekali khas tuk anak buah aku letak puzzles dia gan alat mengurut mak aku, tengah tuk novel malay n campur inggeris. atas, buku cerita nephew aku gan ilmiah aku, agama mak aku. novel aku tu bukan jumlah sebenar, coz 13bijik lagi kena pinjam. 90%buku ilmiah ada dalam bilik aku. yang ni semua ada kat ruang tamu.


BUKUKU... OOHHH buku aku... aku amat menyayangi buku aku. aku amat sayang buku aku lebih dari koleksi aku yang lain. Aku amat memilih untuk memberi pinjam buku-buku aku kat orang. Kecuali buku ilmiah, baru la aku bagi buku kat orang. sebab bagi aku, buku ilmiah memang mahal, ramai nak pakai. so aku bagi pinjam dapat la manfaat ilmu tu kan. Bab buku novel pulak, aku sayang dia. sebab novel ni bentuk dia kecik, tahu-tahu la kalau barang kecik ni perlukan perhatian lebih. Macam baby lah jugak, kan baby tu kecik dibandingkan dengan orang dewasa. Memang nampak jelaskan berbezaan fizikal kecik dan besar golongan manusia ni. So yang kecik lebih sensitif. jadi Novel ni kena la hati-hati dalam menjaganya.
buku yang aku borong kat pesta buku 2011. Impian aku untuk membaca buku sampai termuntah.hehehe

SEDIH HATI AKU, bila aku bagi pinjam buku, tetapi orang tak tahu nak jaga. BUKU AKU KENA CONTENG, WALAUPUN yang kena conteng dengan pensil tu cuma cover buku sahaja. Tetapi aku amat sayang buku aku, AKU TAK NAK SEBARANG KECEDERAAN KAT BUKU AKU, sekarang salah satu buku aku tu dah cacat. NAK TAHU TAK, KASIH SAYANG AKU KAT BUKU AKU MACAM MANA? AKU BALUT BUKU TU CANTIK-CANTIK TAU! AKU BALUT!!!! aku susun cantik-cantik, aku tak kasi berlipat pun kertas dia. Aku latih nephew aku untuk belajar menjaga buku, jangan conteng buku-buku, tak kisah la buku tu aku beli untuk dia atau untuk aku atau untuk mak aku. Aku latih anak buah aku tu. DAN NEPHEW AKU TU AMAT PANDAI MENJAGA BUKU, SAMA MACAM AKU. Aku baca buku pun, aku tak buka luas-luas, aku tak nak tulang belakang buku aku tu patah, walau pun memang la ada sikit, tapi tak jelas.

novel aku borong habis dalam RM270 je untuk jumlah yang banyak. best borong time pesta buku. selamat aku bukan orang kaya. kalau tak, grenti aku dah habiskan beribu-ribu untuk beli buku.

Tapi bila aku bagi kat dia ni, huh memang la aku dah runsing sebab aku tau macam mana dia jaga buku. Kalau tak bagi, aku baik gan dia ni. tak nak la kacau dengan masalah cam ni. Aku dah highlight terang-terang yang aku amat menjaga buku aku. dah cakap jangan ada kena sambal, jangan buka luas-luas, jangan la lipat muka surat, siap bagi bookmark lagi. Tanda lah buku tu dengan bookmark kalau nak tinggal walau sekejap, jangan la buka sampai patah tulang buku tu, sebab nak tanda.
Dan saat ini aku masih berdoa bahawa buku yang dia bagi kat aku tu, bukan buku aku, tetapi buku dia. aku amat berharap walaupun nampak jelas yang buku tu buku aku. well dia nak cover line, yang cover buku aku tu kena conteng, dia balut buku tu. dan ada kesan hitam kat tepi buku tu, kat cover. pastu ada bintik-bintik kat cover dalam, tah mana tah dia letak buku aku tu. Pastu ada kesan berlipat sikit kat bucu buku tu, dah warna hitam dah, walaupun dah balut tapi masih jelas nampak. Dan mata aku ni akan sentiasa spot kalau ada kecacatan pada baby book aku ni. Yang kena teruk tu buku BINI AKU TOMBOY KE waaaa sedih hati aku. sedih aku pedih...mengenangkan dirimu....buku aku dah cacat. Semalam dia ambil 2 bijik lagi, sekarang aku kena berdoa, semoga buku aku yang tu tak kena belasah cam bini aku tomboy ke. huhuhu. AKU KALAU BOLEH NAK BAGI PINJAM BUKU AKU KAT ORANG YANG SAMA DENGAN AKU SAHAJA- CONTOHNYA SHA. SEBAB DIA PUN STYLE AKU, amat menyayangi buku.
All in all, tolong la jaga buku atau apa saja harta orang macam harta dan nyawa korang sendiri. kalau macam harta korang, takut pulak korang ni jenis tak kisah rosakkan barang sendiri. hmm jaga macam harta kesayangan korang ye. terutama sekali buku-buku aku.

Tuesday, May 17, 2011

Puisi untuk hari guru


sengaja aku sediakan puisi dalam bentuk matahari ni, pilih picture ni kerana nak mengambarkan usia poet ni setika menulis puisi ni.

Puisi ni aku dah lama nak kongsikan, cuma aku fikir ini masa paling sesuai. Bulan sekarang ini penuh dengan sambutan hari guru, jadi tak salah aku nak berkongsi puisi indah ni. aku amat kagum dengan poet ni.
Aku tahu tentang dia dan puisi dia masa aku berada di UKM lagi. Aku budak sastera jadi tak dapat lari dengan rasa kekaguman aku dengan puisi atau cerita. Aku kenal Poet ni masa belajar dalam kelas Dr. Mawar, lecturer aku yang secantik dan seharum MAWAR, dia lah yang bertanggungjawab memperkenalkan aku kepada puisi indah ni. Sampai sekarang aku masih ingat dengan puisi ni.
Kalau kau baca puisi ni, grenti kau ingat penulisnya seorang yang amat kreatif dan mungkin bukan berusia sepertinya.
Tapi inilah kejutan dia, aku pun kagum bila Dr. Mawar bacakan puisi ni dan aku yang sentiasa meminati apa saja yang Dr. Mawar perkenalkan, menyalin puisi ini...

Tajuknya adalah:

Kepada Guru

aku selalu bermimpi
matahari telah melahirkan para guru
dan guru melahirkan banyak matahari
hingga matahari tak lagi sendiri

matahari tak penah sendiri, guru
ia selalu ada bersamamu
hangatkan cinta yang tumbuh
dan menyinari cakrawala kecilku
selalu

Nak tahu siapa poet ni?
Namanya Abdurahman Faiz.

Kini berusia 15 tahun (kalau perkiraan aku tak salah) berasal dari Indonesia, Beliau memang talented. Masa beliau menulis poem ni, ketika beliau berusia 9 tahun. Terkejut? Kagum? Yeah, aku memang kagum dengan bahasanya. Dia berjaya menghasilkan puisi yang indah untuk mengambarkan para guru. Selalu kita dengar, guru diumpamakan sebagai lilin sahaja. Dan aku pula gambarkan guru seperti lampu. Tapi adik Faiz ni berjaya memberikan makna guru itu lebih besar berbanding sebatang lilin. Menganggap guru sebagai 'matahari'. Ia bukan hiperbola melampau, tapi unik, dari pandangan mata seorang kanak-kanak yang menyanjung dan mengkagumi gurunya. Aku sendiri tak mampu memberikan perumpamaan begitu.
Mungkin kerana darah yang mengalir dalam tubuh kecil itu sudah semestinya menjadikan dia pemuitis berbakat dan terkenal. Ibu dan bapanya juga seorang sasterawan.
Thanks to Dr. Mawar kerana memperkenalkan puisi indah ini. Dan aku menganggapmu seperti mawar yang mengharumkan kenangan-kenangan laluku. Sehingga kini kenangan tu sentiasa lekat difikiranku. Seorang yang mengajar aku untuk bermain dengan perkataan, jadikan perkataan seperti muzik yang paling indah. Aku sentiasa kagum denganmu. Setiap pilihan cerita dan puisi-semuanya lekat dihati...

Ulasan aku tentang Kelantan vs Selangor 16 Mei 2011


Langsung tak bersemangat nak cerita. Huh, apa dah berlaku ni?
Kenapa boleh jadi macam ni?
Sepatutnya Kelantan boleh dapat 10 gol kot semalam. Permainan yang amat mengecewakan. Kenapa kat padang sendiri boleh dapat seri je? Rasa kecewa sangat. 1-1 je dengan selangor. Kenapa masa kat selangor ari tu boleh sumbat 5 gol? Dah rasa selesa ke dengan 5 gol tu?
Mesti ramai yang pergi ke stadium semalam kecewa dengan corak permainan RED WARRIOR. Sebab yang menonton kat rumah pun boleh kecewa, yang jejak kaki ke sana lagi la kecewa kan.

Monday, May 16, 2011

HAPPY TEACHER'S DAY TO ALL MALAYSIAN TEACHERS!!!

Well I also (because just now I wrote my wishes to RED WARRIOR) want to wish to all teachers in this whole world wide(www) "HAPPY TEACHERS' DAY!!!". Actually, it is only Malaysia celebrate Teacher's Day on 16th May, other countries have their own date of Teachers' day. But, I want to convey love and appreciation to all teachers who work so hard to make life is a better place. er well you know, without teachers, there will be no Prime Minister, no doctor, no engineer, no nurse, no teacher and no clever and intelligent generation like now. So thanks teacher for your hard work. Without you, we are nothing.

Mula-mula aku nak letak picture ni, sebab aku imagine teacher as a lamp in my mind. Then, I think again what quote I always hear, so it must have candle just like the quote. [Ayat mula-mula aku type: ''chose this picture because teacher is like a candle (guru ibarat lilin...er tersalah pilih picture la pulak) it consumes itself to light the way for others.'']



Why Malaysia chose 16 May as Teacher's Day?

This date was chosen because on the same day in 1956, the Federal Legislative Council of the Federation of Malaya endorsed the Razak Report, one of four reports of the Education Committee regarding education in Malaysia. The document, known as the Razak Report after Tun Abdul Razak who was Education Minister at the time, became the basis of education in Malaysia ever since. Although it is not an official school holiday, celebrations are usually held on May 16, or earlier, if it falls on a Saturday or Sunday(http://en.wikipedia.org/wiki/Teachers%27_Day). The real World Teachers' Day is celebrated across the world on October 5.

Want to know more about Teachers' Day? just click on the link above ya.

Malam ni; 16 Mei 2011. Perlawanan Kelantan vs Selangor di Kelantan


Wah aku pun dah excited bila dengar pasal Kelantan vs Selangor malam ni kat Stadium Sultan Muhammad Ke-4. Awal-awal lagi grenti ramai yang berbaris nak beli tiket kat kaunter tiket tu. Grenti punya lah. Biasa la, orang Kelantan ni penuh semangat bola kot, bila ada je perlawanan kat stadium tu, memang grenti sampai habis tiket dan memang tempat duduk full. Berlainan dengan negeri-negeri lain yang aku rasa tak ada la meriah macam stadium kelantan ni. Kagum aku dengan semangat orang kelantan yang sentiasa menyokong pasukan RED WARRIOR kita.
Aku nak wish semua pemain kelantan, my RED WARRIOR: "GOOD LUCK! BELASAH SELANGOR LAGI YA! KEKALKAN KEJUARAAN KITA! BUAT YANG TERBAIK, KALAU BOLEH BIAR LEBIH DARI 5 GOL, LAGI BEST!"
Aku bet lah, grenti ada yang akan wat solat hajat tu. hehehe. Peminat fanatik...
Ingat lagi pakcik yang jaga kaunter bayar saman parking kat MPKB. Dia siap suruh solat hajat and berdoa suruh kelantan menang. Dia memang peminat fanatik bola. Mula-mula aku ingat kenapa la dia tanya aku asal mana? boleh pulak dia kata aku ni adik penjaga gol kelantan tu. Nak suruh kirim salam kat abang. hahaha... AKU NI TARAF KAKAK LAH... bukannya adik. ingat bila ramah gan dia, boleh la mintak diskaun. tapi hampeh tak dapat.

p/s: ada sama ke muka aku gan penjaga gol fahmi tu? aku rasa mata je kot nak sama tapi memang tak serupa. Dan aku rasa kebanyakan orang kelantan ramai mata sepet jugak kot.

Sunday, May 15, 2011

Beli novel baru lagi..hehe.

Ok aku memang kaki novel. Er bukan aku ni 'Kaki Novel Publisher' tapi aku ni peminat novel. So tadi, aku called je Muda Osman Kubang Kerian, tanya depa pasal novel baru..aku kan peminat online novel. So, tahu la tajuk segala ni.
ni tajuk novel aku dok cari:-
  • Tuan Rumah Pembantu Rumah RM 21
  • Entah Bila Bersemi RM 20
  • Tanpa Kata Cinta RM 20
  • Siapakah Dihatiku (RM 18)
novel ni agak lama dah aku rasa, cuma aku just came across this novel baru ni and read the synopsis macam best tu mencari balik tu.

Ana pun cakap la, novel yang sampai ada 8 tajuk. Aku cuma dapat hit 3tajuk je iaituTuan Rumah Pembantu Rumah, Entah Bila Bersemi dan Tanpa Kata Cinta. So aku dah beli 4bijik buku novel hari ni. Dan habiskan RM 71. hehehe alhamdulillah happy aku dapat buku ni. Ooo ye seperti kali lepas, aku nak promote yang Muda Osman sentiasa ada sale novel. Ada diskaun sepanjang tahun untuk novel bahasa melayu.
Sebab aku dah baca novel Tanpa Kata Cinta kat blog ratubulan, aku rasa ia sesuai dengan jiwa aku. AKU SIAP BELI 2 BIJIK LAGI. Ok bukan aku nak baca kedua-duanya, gila la aku nak baca buku sama sampai beli dua, kan? bukan boleh habis buku tu kalau baca, lain la kalau makanan kan.
Aku beli 2 bijik sebab nak bagi hadiah kat kawan aku, Shahiran. Er sebab apa? hmm aku rasa aku akan tewas dalam bet dengan dia untuk turunkan berat badan. Okay yang tu aku story kat sini esok saja ya.
Nak snap picture books yang aku borong just now tu tak leh la. Sebab aku tinggalkan 3bijik dalam kereta. Takut nak lalu depan mak aku dengan buku-buku tu. Aku angkut 1 je dulu. Aku decided to read Tanpa Kata Cinta dulu. It looks so tempting lah. Tengok la esok, aku boleh seludup masuk bilik bila balik kerja, sumbat dalam beg kerja aku. hehehe.
Nanti aku ulas cerita pasal Tanpa Kata Cinta-Ratu bulan tu ya. Mata dah mengantuk ni.
*Tadi jumpa sorang peminat novel yang perangai sebijik macam aku, asal baca je kat internet, akan terus tempah dan beli. hehehe. Kitaorang tukar-tukar nombor telepon. Nanti boleh contact. hmm siap dia tempah novel yang bakal keluar tahun depan lagi tu. hehehe. Aku pun dah ada list novel untuk hujung tahun dan tahun depan jugak, tapi tak tempah lagi la.

aku amat sayang sangat dengan buku aku!!! I LOVE MY BOOKS!

Ok, sebenarnya entry kali ni aku memang pernah type. Tapi sebab peristiwa 13 Mei 2011 baru ni, entah kenapa entry yang tajuk ni hilang. Well that okay since I still kept the draft in my head. Maybe it is going to be a bit different but still the gist is still the same.


1/3 dari koleksi buku aku. Rak kiri atas; novel english, malay and religion books. tengah; novel melayu. bawah; novel inggeris. rak kanan atas; buku ilmiah, majalah, agama, buku cerita kanak-kanak. tengah; novel melayu dan inggeris. bawah; puzzle nephew aku, buku respi dan agama.

I love my books so much! amat sayang buku! Itu adalah aku, buku dan aku memang tak dapat dipisahkan. Aku suka membaca, sejak kecik lagi aku suka membaca. So aku amat menghargai buku aku. AKU AMAT MENJAGA BUKU AKU! aku balut buku-buku aku.

buku aku borong kat pesta buku 2011 di Dewan Jubli Perak. Aku habiskan RM270 untuk buku-buku kat sana. hmm ada 4biji buku inggeris yang tak ambil gambar sebab aku tak beli lagi masa aku ambil picture ni.

hmm the problem is when others did not take good care of my books. Sedih tau bila aku nampak buku aku rosak or terconteng. Punya la aku jaga sangat buku aku, tapi orang yang meminjam tak jaga dengan baik.
Satu buku aku yang dah kena conteng cover dia dengan pensil ialah BINI AKU TOMBOY KE? huhuhu aku punya la jaga sangat-sangat buku-buku aku ni. tapi ni pulak nasibnya. Mula-mula aku dapat balik novel tu..I really wish that was not my book. Wish it someone else book. Ada kesan hitam kat tepi cover dia. ada sikit berlipat kat bucu atas buku tu, even dah berbalut tuk cover kesan kotor buku tu, still mata aku yang sayang buku ni boleh detect. huhuhu.

I really wish to buy a lot of books. I want to spend RM 3000 just to buy books. I want to read it till I vomit. hehehe. sengal tul aku kan. tapi tu la wish aku kalau aku ni kaya...nak baca buku sampai muntah.


Kalau boleh jaga la harta orang macam nyawa kita sendiri sebab kita tak tahu kot la orang tu amat sayang harta dia tu kan. Macam aku la, aku amat sayang buku aku. lebih sayang koleksi buku aku lebih dari koleksi aku yang lain tau.
hmm kalau bencana alam tu memang la boleh dimaafkan, tapi kalau takada apa-apa problem, tolong la jaga elok-elok.
pst...aku masih lagi rasa sedih bila koleksi buku anak-anak sidek aku punya kena bantai jadi makanan anai-anai. sampai sekarang ingat lagi. lepas tu, aku ingat lagi buku rujukan Sains Pertanian yang aku punya kena bakar gan mak aku sebab bagi dia buat menyemak sedangkan aku dah abis belajar sekolah. Sedihhhhhhhhhhh....

Saturday, May 14, 2011

Kelantan menang 5-1 kepada selangor pada 13 mei 2011


13 Mei 2011
I JUST WANT TO SHOUT OUT THESE WORDS BEFORE IT'S GETTING TOO LATE TO SAY IT: KELANTAN MENANG 5-1!!!!!
ALHAMDULILLAH....syukran...syukran...
happy sangat... tu dia. Misi berjaya!
KELANTAN VS SELANGOR: 5-1
MENANG DENGAN CUKUP BERGAYA TU! Dah la Selangor tumpas kat padang sendiri. Kena la pulak belasah sampai 5-1. Isyk..isyk...isyk...
Dalam pada couch pasukan selangor dok tersengih bertepuk tangan masa kelantan seri gan negeri sembilan tu, sebab cuak kelantan boleh potong list selangor yang teratas tu. Amik kau! tengok!!! tengok!!! tengok!!!(macam iklan raya, budak naik motor nak balik kampung, tapi motor pancit tu) Kelantan tengah hebat ni. Tak guna tepuk tangan hari tu, sebab semalam kena belasah teruk!
So, tuk penjaga garisan negeri sembilan yang bangang ari tu, yang sengaja pedajal pasukan kelantan. See the leg la, nampak sangat la kau tu tak profesional.

p/s: apa nasib kes perlawanan kat negeri sembilan itu hari ye? pengadil tu tak diambil tindakan ke?

Entries aku hilang!!!@#$%

My Allah! entry aku hilang 2! yang tarikh 12hb gan 11hb! yang 12hb, aku dah lupa apa yang aku post. yang 12hb je aku ingat. huhuhu sedih giler ni, penat aku mengarang sakan baru ni!
Ni orang maintenance blog, baiki ke delete ni? habis hilang diari aku! kalau nak type balik, dah berbeza dah. sedih aku tau, letih type....
patut ke aku type balik yang pasal perlawanan kelantan gan negeri sembilan ari tu? hmm jap lagi aku decide.
dah la aku nak ulas pasal perlawanan semalam lagi. yang kelantan menang 5-1 tu.hehehe alhamdulillah... happy dengar tau.

Kebanyakan blog tak dapat access pada 13 Mei 2011

ni la rupa dia bila aku nak masuk blog sendiri kelmarin


Kelmarin (bahasa Malaysia betul punya), Semalam (bahasa kebanyakan orang malaysia pakai, tapi tak termasuk kawasan pantai timur dan utara Malaysia) bukan nak cerita pasal tragedi hitam 13 Mei pasal isu rusuhan kaum yang menyebabkan nyawa ramai orang malaysia terkorban tu. Hmm kalau korang belajar subjek Sejarah/ history dengan tekun, grenti dapat tangkap kisah 13 Mei 1969. Kalau isu tu tak tahu, ha belek buku sejarah balik or... alah korang kan pakai internet, so cari je lah 'tragedi 13 Mei 1969, Malaysia'.
Ok cerita asal aku ni adalah pasal kisah kebanyakan blogger tak dapat nak access blog sendiri pada 13 Mei 2011, iaitu kelmarin. Termasuk la aku ni. Cuma boleh masuk blog depan tapi untuk access data or post entry memang tak berjaya. Kalau aku masuk blog blogger lain pun sama, boleh masuk baca tapi tak dapat nak bagi komen.
Ia berlainan dengan masalah penulisan2u hari tu, sebab penulisan2u, memang tak dapat access oleh sesiapa pun kecuali pemiliknya je. Kita ni pulak, boleh baca dari luar, bukan dari kita punya log in.
Seksa jiwa tau. Ye la kan, aku ni memang kerja main blog je. Asal buka lappy aku ni, terus aku blog. Kalau orang lain, buka lappy mereka untuk masuk facebook je. Aku ni pulak facebook pun takde. Sedih dan sadis betul rasa hati semalam. Tak dapat aku nak capai target nak post sehari satu entry. huhuhu.
Tapi hari ni pulak, aku tengok, kebanyakkan blog ada post entry yang sama, aneh ni. Agaknya memang blogger post entry sama or founder blog yang terpasang salah sistem sampai ada entry jadi double?

Ini perasaan aku kelmarin, bila tak dapat nak check blog aku sendiri...
13 Mei 2011 punya feeling...
i miss my blog!! huh what happened now? I can't even enter my own blog. It feels like I lock out of my own home! Sadly when you even need to beg to enter your own house. well not begging actually. hehehe I love to exaggerate. but really I feel so helpless and hopeless when I can't enter my blog. my home sweet home. It is under construction. My home is under construction. I don't even a ask anybody to do that. But yeah, since you live in apartment, you need to accept that your house is cracking up.
I woke up early and switch on my lappy just to see my blog. But when I entered it, this image came out. huhuhu. Rasa macam tak bersemangat. Then I entered few other blogs. Nampaknya they all also have the same fate like mine. Blog cuma boleh dibuka untuk di baca bukan untuk menghantar comment.
Aku terus check till 11.45p.m. really hope that I can post my story for today. I promised myself that I want to post 1 entry everyday. Nampaknya fail pulak nak capai target aku bulan ni.

Wednesday, May 11, 2011

PERASAAN AKU DENGAN PERLAWANAN BOLA--KELANTAN VS N. SEMBILAN 10 MEI 2011


11 Mei 2011
Pukul 11.56 p.m.
C

cop tempat,sok aku post. Ngantuk lagi ni..

UPDATE :
12 Mei 2011
semalam mengantuk gilar nak cerita banyak pasal ni
Update: 15 Mei 2011: kelamarin, semua blog tak boleh buka, petang tadi buka. entry untuk 2hari hilang. Maintenance buat apa entah sampai hilang. Sorry type kali ke-2 jadi amat berbeza. cuma hampir sama isinya.

bola kelantan lawan negeri sembilan..perasaan aku

hati aku amat la sakit dengan penjaga line or pengadil tu sorang. dia macam bertindak mengikut perasaan pulak je rasa. off side? mangkuk tingkat dia lah! dengki, hati busuk! takut kelantan menang la tu.
Please la FAM, kena ambil tindakan kat manusia macam ni. perangai macam yahudi pun ada la tu. cuma yahudi ni peringkat antarabangsa taraf penipuan dia yang amat tak menjadi. manakala pengadil ni pulak peringkat kebangsaan kot sebab dia nak menipu peminat bola kat malaysia! kalau nak tipu pun biar la benda yang tak nampak. ni tak, terang-terang lagi jelas tanpa lampu suluh or spotlight stadium perlu suluh pun memang dah nampak kot. Satu Malaysia! Satu Malaysia ni yang jadi saksi perlawanan tu. boleh pulak dia cari pasal! memang la jahat nak mampus. KENA INGAT, REZEKI TAK BERKAT KALAU BUAT ANIAYA ORANG NI!
FAM kena siasat, pasang balik,tayang balik video perlawanan tu. Kalau kelantan betul, tolong la tambah mata. Apa guna ada teknologi bila kita tak nak guna? time macam ni la teknologi dapat memberi keadilan walaupun cuma dalam sukan. Tapi sukan pun kena adil, bersih dan tepat. Gol dan rules memang jelas. Macam jawapan untuk matematik jugak lah. Wajib dah kalau tak langgar apa-apa kesalahan, dan masuk gol, dapat mata jaringan. Kalau pengadil tu salah, tolong kick him out from being a pengadil. Sebab dia pengadil yang tak adil.

Ni tak, orang tua tu dah rabun kot! 2kali!! 2X!!! dia buat perangai menipu. Sengaja la tu kalau hati yang subjektif diambil kira. bukan yang terang nampak jelas; yang objektif diambil kira. Entah apa masalah dia gan kelantan. Tak puas hati kelantan menang ke? suruh la pasukan lawan training habis-habisan bukannya kau jadi menipu bagai untuk pastikan pasukan favourite engkau tu menang. .
SEPATUTNYA KELANTAN DAPAT 2-0 TAHU! sakit hati betul. Sampai Datuk Annuar Musa bercekak pinggang sebab tak puas hati dengan PENGADIL BANGANG TU! bukan marahkan pemain, sebab beliau sendiri tahu prestasi pemain Kelantan memang tip-top. Pengurus selangor pulak punya la senyum gembira tak terkata, tepuk tangan kalau boleh sampai nak berderai kot sebab happy kelantan just dapat seri. Ini bermakna kelantan tak dapat duduk tempat no 1 dalam list liga, cuma duduk kat tempat no2 je, duduk dalam list di bawah selangor.

UPDATE: 13 Mei 2011- kelantan lawan selangor di Stadium Shah Alam. kemenangan bergaya kelantan 5 dan selangor jatuh terduduk dapat 1 saja. Bahasa mudah ialah kelantan menang 5-1. Kalah kat padang sendiri!