Saturday, July 16, 2011

Malam ini malam Nisfu Syaaban

hakmilik gambar dari : zueraidahmuda.blogspot.com

(kalau malas baca, baca saja yang dah highlight/bold) Seperti yang kita sedia maklum, bila tiba malam Nisfu Syaaban, ramai yang akan memenuhi masjid untuk beribadah beramai-ramai, betul tak? So malam ni pun sama juga, sebab malam nisfu syaaban.

hmm malam nisfu syaaban, orang tua-tua suruh baca surah yassin tiga kali. Nenek aku pun tadi ingatkan jugak aku pasal benda ni(biasa la weekend, balik kampung). So tadi dah buat la. Siap wat solat hajat lagi. hehehe. InsyaAllah, kalau aku terjaga awal(padahal boleh je kunci jam) and memang sedar, boleh qiamullail. Ha lagi satu! Jom esok puasa sunat beramai-ramai! Sambil latih diri tuk bulan puasa nanti.

Majlis membaca surah Yasin sebanyak tiga kali selepas solat Maghrib. Di celah-celah bacaan Yasin ini diselitkan dengan bacaan doa seperti , selepas bacaan Yasin pertama dengan doa untuk diselamatkan dunia akhirat, selepas bacaan Yasin kedua doa supaya dipanjangkan umur dalam keberkatan dan selepas bacaan Yasin ketiga doa supaya dianugerahkan rezeki yang halal. (http://www.pekanrabu.com/zubir/nisfusyaaban.html)

Sebenarnya amalan baca surah yassin tiga kali tu cuma ada kat malaysia je kot. Sebab takde la pulak Nabi saw buat. Cuma Nabi saw tidak tidur malam melakukan solat sunat sebab 'tidak mahu amalan diangkat dalam keadaan tidur atau lalai'(petikan dalam wikipedia).


Apa itu nisfu syaaban?(ambil data dari wikipedia)

Nisfu Syaaban (Nisf bermaksud separuh) adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaaban tahun Hijrah. Umat Islam mempercayai yang pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu.Pengertian nisfu Syaaban am bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”

Hari nisfu sya’aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya’aban bermula pada 14 hb sya’aban sebaik sahaja masuk maghrib)

2 comments:

Anonymous said...

says many people pay back the financial loans on time as well as without having penalty charges
A top credit debt good cause can expect the volume of people checking out these individuals meant for guide across fast cash advance debts to be able to two-fold this specific. credit card debt good cause says near used the particular near future, large awareness personal loans this holiday season. Typically the charitable organisation affirms 36 months ago the sheer number of customers using them was unimportant.
szybki kredyt od ręki
http://kredytybezbiku.biz.pl
pożyczki prywatne
przeczytasz o tym tutaj
o wiele więcej znajdziesz tutaj

http://pozyczkanadowod24.org.pl
http://pozyczkanadowod24.com.pl
http://szybkapozyczka24.info.pl

Anonymous said...

I'm not sure why but this blog is loading extremely slow for me.
Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
I'll check back later and see if the problem still exists.


Feel free to surf to my page: Boom Beach hack ()