Tuesday, August 16, 2011

Kehilangan...

gambar diambil dari mywanfai.wordpress.com

Tengah aku baca blog Lady Ayu...
Ayah aku ketuk pintu, nak mintak pinjam keta kejap. Pelik jugak aku, muka cuak je ayah aku ni.
Ayah cakap dia nak g ke Machang...(hati aku kata: oh okey)
hmm...ayat pastu memang buat aku blur kejap...
terkejut...
Best friend mak aku, Chik Nor...anak dia yang sulung (lelaki) accident. Oh ok...(dalam otak aku register, maybe nak g tengok kereta dia teruk ke tak)

Tapi ayat seterusnya...
Wife dia dengan anak sulung dia meninggal... (muka aku blur)

biar betul!

bulan puasa.... kemalangan.... balik untuk berbuka puasa di kampung (dari KL).... lagi 2 minggu nak raya.... mesti persiapan dan kegembiraan nak raya dah buat dan ada.....

apa perasaan mereka, ahli keluarga..... tiba-tiba kehilangan orang tersayang....aku yang takde hubungan ni pun terasa sebak/ketat dada...bergenang air mata...
mereka?

tergamam.....
terkejut.....
sedih....
menangis.... meratap....

sihat gembira..... tiba-tiba hilang.... mengejut....

siapa sangka....
siapa terfikir....

kerap kita fikir dan mengandaikan.... "oh aku tak mungkin mati kemalangan... aku pemandu berhemah, tak mungkin mati kemalangan, paling kurang cuma kereta yang rosak atau kemik"

ya siapa sangka, ia boleh terjadi, kan....

Inilah kehidupan, sekelip mata....ia boleh hilang... janji Allah s.w.t. semua manusia akan mati...tapi kita tak tahu bila ia akan terjadi dan dalam keadaan macam mana kita akan mati....

Innalillah hi wa inna lilla hi'ro jiun...
takziah untuk keluarga arwah dan keluarga mertuanya, Chik Nor & Cikgu Sidek & Abg Masdi...kehilangan anak/cucu & anak/menantu/isteri.
Al-fatihah untuk arwah. Semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman di sisi Allah s.w.t.


p/s:kita pandu berhemah, tapi macam mana dengan orang sekeliling kita pulak? kadang-kadang mereka yang menjadi penyebab...apa-apa pun ingatlah...mati boleh datang dalam sekelip mata...

2 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Sedeynyer ajal maut di tanganNYA
Moga kiter dilindugi dr perkara yg sedey ni
Meninggal waktu bulan baik ini...insyaAllah Moga di permudahkan urusan arwah diSANA
Al fatihah

YONG JIAO XIU said...

hmm tu la untung jugak meninggal time bulan baik ni.
cuma family dia la sedih.
adik dia dtg cari masa solat trawikh td. bunyi menangis kat belakang, igtkan kenapa...